Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANPVuurwapens en amfetamine in ontplofte drugsschuur Weert

Bij een doorzoeking van de ontplofte drugsschuur en de naastgelegen woning in Weert zijn twee vuurwapens aangetroffen in de schuur. Die was ingericht als amfetaminelab.

De vier verdachten zijn de bewoner van de boerderij aan de Heihuisweg, twee mannen uit Groesbeek (49 en 52 jaar oud) en een 40-jarige man uit Nijmegen. De 52-jarige verdachte ligt nog gewond in het ziekenhuis, de andere verdachten zitten vast en worden in de loop van volgende week aan de rechter-commissaris voorgeleid.

De schuur op het terrein die was ingericht voor de productie van amfetamine was „behoorlijk groot, zo stonden er twee grote vaten met een inhoud van 500 liter voor chemische stoffen”, laat een politiewoordvoerder weten. „In omvang vergelijkbaar met die in Kerkrade, er werd veel geproduceerd.” In Kerkrade is op 30 september het één na grootste drugslab van Nederland aangetroffen in een loods aan de Locht. Hoe lang de productielocatie in het buitengebied van Weert in gebruik is geweest, wordt nog onderzocht.

In de schuur op het perceel van boerderij Voorhoeve aan de Heihuisweg in het buitengebied van Weert heeft donderdagochtend rond 11 uur een explosie en een brand plaatsgevonden. De hulpdiensten zijn door een omwonende gealarmeerd die het dak van de schuur zag branden. De politie heeft de bewoner van het pand ter plekke kunnen aanhouden.

In het Radboud UMC is ruim een uur later de nodige consternatie als daar twee gewonde mannen worden binnengebracht bij wie het verplegend personeel een link vermoed met de productie van synthetische drugs. De gewonde mannen worden in het ziekenhuis aangehouden en een derde verdachte in de omgeving. In een busje waarmee het drietal bij de ingang van de Spoedeisende Hulp in Nijmegen is gekomen, blijkt na onderzoek door de politie spullen te liggen die te maken kunnen hebben met de productie van synthetische drugs.

Het drugslab in de ontplofte schuur is vrijdag ontmanteld. Voor de LFO (Landelijke Faciliteit Ontmanteling) met onderzoek en ontmanteling van start kon, moest eerst het dak van de loods deels worden verwijderd en de schuur stabiel gemaakt. Daar is donderdag tot na middernacht aan gewerkt.