Tentamen 1200 eerstejaars ongeldig na frauderen: ‘Wij worden nu benadeeld door fout universiteit’
Een belangrijk tentamen van 1200 eerstejaars studenten van de economiefaculteit van de Universiteit Maastricht is ongeldig verklaard. Studenten hebben tijdens de toets online onderling gecommuniceerd over de antwoorden.
Aan de basis van de fraude ligt een fout van de UM zelf. Bij een tentamen met meerkeuzevragen worden normaal alle vragen en antwoorden door elkaar gehusseld. Iedere student krijgt dan hetzelfde tentamen maar met een andere volgorde. Bij het tentamen van het vak ‘quantative methods 2’ op 12 juni is dat nagelaten. „Daarvoor moet je een programma in werking zetten en dat is niet gebeurd. Daardoor hebben alle studenten hetzelfde tentamen gekregen. Het is een menselijke fout van een medewerker die normaal heel consciëntieus is”, zegt UM-woordvoerder Fons Elbersen tegen De Limburger.
Chatrooms
De UM stelt hard bewijs te hebben dat een aanzienlijk deel van de studenten heeft gefraudeerd door in chatrooms onderling te overleggen over de antwoorden. Het is volgens Elbersen echter onmogelijk te achterhalen wie zich eraan schuldig heeft gemaakt.
De UM komt de studenten enigszins tegemoet: wie bij tests eerder in het jaar voldoende bonuspunten heeft gehaald, mag het ongeldig verklaarde tentamen niet overdoen. Anderen, ook zij die zeker weten dat ze het tentamen eerlijk hebben gemaakt, kunnen herkansen in juli. Elbersen: „Bij het halen van een diploma moet de integriteit van de toetsing buiten kijf staan. Bij fraude hebben we helaas geen andere keus. Anders heeft dat invloed op de waarde van het diploma.”
Petitie
De studenten Luca Brablec en Jonathan Storm zijn een online petitie gestart tegen de maatregelen. Ze willen dat de UM uitzoekt wie er heeft gefraudeerd en anders overlegd over een alternatieve maatregel. „Wij hebben ook rechten. Studenten mogen geen nadelige gevolgen voor hun verdere studie ondervinden door een fout van de universiteit zelf”, stellen zij.
Beiden hadden een 10 voor het ongeldige tentamen. Met dat cijfer hadden ze hun gemiddelde willen opkrikken. Omdat ze voor de eerdere tests voldoende bonuspunten hadden, mogen ze niet herkansen en telt de recente 10 niet mee. Ook vinden zij het onterecht dat de eerdere toetsen in het jaar nu veel meer waarde krijgen. „In het studiehandboek staat duidelijk dat deze toetsen niet verplicht zijn en dat het geen nadelige gevolgen heeft als je er niet aan deelneemt.”
De petitie was maandagavond door 61 studenten ondertekend. Brablec en Storm sluiten niet uit dat ze juridische stappen zetten als de UM hun niet tegemoetkomt.
‘Drie keer pech’
Na de grootschalige cyberaanval rond Kerstmis en de lange studiestop als gevolg van corona is deze kwestie een nieuwe tegenslag voor de UM. Elbersen wil echter niet weten van een annus horribilis voor de universiteit. „Het heeft allemaal niets met elkaar te maken, het was drie keer domme pech.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Politiehond vindt in tuin verstopte bestuurder van gestolen auto na crash
Met dank aan politiehond Santo heeft de politie afgelopen nacht in Bunde de bestuurder van een gestolen auto in de kraag gevat. De verdachte had zich in een tuin verschanst nadat hij met zijn auto was gecrasht en te voet verder was gevlucht. -
AD heeft nu voor iedere gemeente een eigen pagina. Ontdek alles wat je verbindt met jouw regio
Het AD gaat van 54 regio-secties naar 342 gemeente-pagina’s. Daarmee brengen we het nieuws uit je gemeente nog dichterbij: het nieuws om de hoek, ontroerende verhalen en interviews met andere inwoners uit je gemeente. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Maastricht University tevreden over eerste collegedag na cyberaanval
Het onderwijs op Maastricht University loopt “naar omstandigheden” goed op de eerste reguliere collegedag na de verlammende cyberaanval die de universiteit net voor kerst trof. ,,Het was heel spannend hoe het zou gaan, maar we zijn best tevreden tot nu toe”, zegt een woordvoerder van de universiteit. ,,De studenten zijn er rustig onder, ze reageren begripvol op wat ons is overkomen.”
-
PREMIUMHandbal eredivisie
Debuterende tiener beleeft topdag en straalt na zwaarbevochten zege Kwiek
Zaterdagochtend werd Lieke Velthausz (17) door haar vader wakker geappt dat ze snel een bericht van haar A1-trainster moest bekijken. Doordat het eerste team van Kwiek grote personele problemen had, mocht ze ’s avonds haar debuut maken. Het werd een onvergetelijke ervaring. In de slotminuten presteerde Kwiek het onmogelijke en versloeg het V en L alsnog: 32-29. -
-
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Gehackte Maastricht University hervat onderwijs na kerstvakantie
Het onderwijs aan de Universiteit Maastricht zal op 6 januari -na de kerstvakantie- worden hervat. Dat schrijft de onderwijsinstantie op zijn website.