Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Coronavirus in Limburg: 712 testen positief, 60 overleden

Het aantal Limburgers dat positief is getest op een coronabesmetting is ook het afgelopen etmaal weer verder gegroeid. Het zijn er nu 712, bijna 100 meer dan maandag. Ook het aantal overlijdens is gestegen, van 48 naar 60.

Dat blijkt uit de dagelijkse update van de beide Limburgse GGD’en, schrijft De Limburger. 

Onderverdeeld naar regio telt Noord-Limburg nu 293 bevestigde besmettingen en Zuid-Limburg 419. De GGD Zuid Limburg registreerde tot dusverre 34 sterfgevallen door corona, de collega’s in Noord-Limburg 26.

Opvallend

Kijken we naar het aantal besmettingen per gemeente dan valt vooral Maastricht op. Daar steeg het aantal positief geteste zieken in één etmaal met 34 tot nu 94 bevestigde zieken. In Stein groeide het aantal patiënten in één dag van 9 naar 24. Na Maastricht telt Sittard-Geleen met 84 positief tests de meeste coronabesmettingen. Opvallend ten slotte is de gemeente Vaals. Die bleef tot gisteren ‘vrij’ van vastgestelde corona-zieken, vandaag duiken daar de eerste drie patiënten op.

Landelijk steeg het aantal positief geteste coronapatiënten met 811 naar in totaal 5.560. Het aantal doden steeg met 63 naar opgeteld 276, aldus de update van het RIVM. Daarmee lijkt Limburg relatief oververtegenwoordigd als het gaat om overlijdens. Een directe oorzaak is niet aan te wijzen, maar de vergrijzing kan een rol spelen. De leeftijd van de overledenen ligt landelijk tussen de 55 en 97 jaar.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord-Brabant, namelijk 1739 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid-Holland (758) en Noord-Holland.

Meer besmettingen

Het RIVM benadrukt dat het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus hoger ligt dan de genoemde aantallen. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners.

Ook komt het RIVM met een disclaimer over verschillen in het aantal gemelde zieke en overleden patiënten. „Dat kan ermee te maken hebben dat overleden patiënten niet altijd op dezelfde dag gemeld worden. Dat de aantallen per dag schommelen zegt nog niets over het effect van de maatregelen die sinds half maart ingesteld zijn”, aldus het instituut. Naar verwachting zal dat effect pas eind deze week of begin volgende week te zien zijn.