Volledig scherm
Het aanmaken van een nieuw wachtwoord bij Maastricht University, waar het onderwijs weer hervat wordt. De universiteit kampte met de gevolgen van een cyberaanval, waarop de computersystemen offline gehaald werden. © ANP

‘Cyberaanval Universiteit Maastricht begon al in oktober’

De cyberaanval op de computernetwerken van de Universiteit Maastricht (UM) werd al ingezet in de eerste helft van oktober 2019.

Dat stelt Universiteitsblad Observant op basis van goed ingevoerde bronnen, schrijft De Limburger. Twee maanden voordat de universiteit digitaal werd lamgelegd zou een computer bij de psychologiefaculteit of de Faculty of Health, Medicine and Life zijn getroffen. Op een later tijdstip zou een computer bij de School of Business and Sciences zijn geïnfecteerd met het zogenoemde Clop-virus. De Observant meldt dat zo’n zelfde procedure zich heeft voorgedaan bij de Universiteit Utrecht. Maar daar zou twee jaar eerder geïnstalleerde software de aanval hebben kunnen afslaan.

De Universiteit Maastricht werd uiteindelijk vanaf 23 december gedurende twee weken digitaal op alle fronten lamgelegd. Mogelijk is er losgeld van ‘enkele tonnen’ betaald aan de cybercriminelen waarna de systemen stapje voor stapje konden worden opgestapt. Meer duidelijkheid volgt daar pas over op een voorlichtingsbijeenkomst op 5 februari op de UM.

  1. TERUGLEZEN | Vrouw uit Amsterdam besmet met coronavirus, thuis in isolatie
    Teruglezen

    TERUGLEZEN | Vrouw uit Amsterdam besmet met coronavi­rus, thuis in isolatie

    Dit liveblog is gesloten. De patiënt die met een coronabesmetting in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg ligt, is een 56-jarige man uit Loon op Zand. Het gaat om het eerste besmettingsgeval in Nederland. De man is woensdag al in het ziekenhuis opgenomen en ligt daar op een geïsoleerde afdeling. We houden je op de hoogte in ons liveblog. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen lees je hier terug.