Volledig scherm
Sneeuw in het zuiden van Limburg. © De Limburger

Eerste sneeuw dwarrelt neer in Zuid-Limburg, maar het is niet wat het lijkt

In het zuiden van Limburg is woensdagochtend de eerste sneeuw gevallen. Maastrichtse straten kleurden wit met een dun laagje sneeuw. Het blijkt echter niet te gaan om sneeuw die op de normale wijze is ontstaan. 

Ook uit onder meer Heerlen en Kerkrade komen meldingen, meldt De Limburger. Het gaat volgens meteoroloog Diana Woei van Weerplaza om zogenoemde industriesneeuw, mogelijk veroorzaakt door luchtvervuiling. Die ontstaat wanneer koude, vochtige lucht zich aan stofdeeltjes of minuscule vuiltjes in de atmosfeer hecht. De sneeuw ontstaat dus niet op de traditionele manier, door een lagedrukgebied. De Industriesneeuw in Limburg komt zelden voor. 

Winter lijkt alweer voorbij

Echt winterweer hoeven we volgens Weerplaza voorlopig niet te verwachten. Ook in februari blijft het warm, blijkt uit de nieuwe 30-daagse verwachting van Weerplaza. De weerkaarten laten volgens de website een ‘te warme blob’ zien de komende dagen. ,,De grootste warmte-afwijking zien we boven het oosten van Europa waar verschillen van 3 tot ruim 8 graden ten opzichte van normaal worden verwacht”, vertelt meteoroloog Raymond Klaassen. Mensen die dus hadden gehoopt op nog enkele koude dagen in februari kunnen deze hoop daarmee laten varen. 

Volledig scherm
Sneeuw in Zuid-Limburg. © De Limburger