Volledig scherm
De microbar in Weert © Google Streetview

Geen doorstart van Microbar in Weerter wijk Moesel

De Microbar in de Weerter wijk Moesel gaat definitief dicht. Een poging van een groep wijkbewoners om het sociaal trefpunt van de wijk open te houden, is gestrand.

De vorig uitbaters van het wijkcafé, het echtpaar Toos Slenders en Jos Janssen, gaven twee weken geleden aan vanwege gezondheidsredenen te moeten stoppen.

Een groep wijkbewoners voerde daarop gesprekken met de gemeente in een poging het café open te houden, zodat de dart- en biljartvereniging daar hun activiteiten voort kunnen zetten en de wijkbewoners elkaar daar kunnen blijven treffen. De initiatiefnemers wilden het café vanaf maandag weer openen.

„Na een gesprek met de gemeente, afgelopen vrijdag, hebben we alle scenario’s bekeken en doorgerekend”, zegt de woordvoerder van de initiatiefnemers. „Maar we zouden alleen door kunnen starten als de gemeente ook een financiële bijdrage doet in het open houden van de Microbar. Naast een stevig handreiking van de vorige exploitanten en het enthousiasme van de overnamekandidaat lag er van de zijde van de gemeente het aanbod voor een nieuw huurcontract. Hierop hebben we een scenario doorgerekend, waarbij een kleine handreiking van de gemeente voldoende was geweest om een uitspraak van de gemeenteraad af te wachten en zouden we vanaf maandag voor de biljart- en dartteams weer open kunnen gaan.”

Probleem voor verenigingen

De initiatiefnemers kregen echter van het college van burgemeester en wethouders geen toezegging voor een financiële bijdrage, aldus de woordvoerder. Omdat daarmee alle risico’s en kosten bij de initiatiefnemers kwamen te liggen, hebben ze besloten niet verder te gaan met een doorstart.

„Wij beseffen dat de biljart- en dartteams vanaf maandag een groot probleem hebben en de bewoners van Moesel hun geliefde huiskamer niet meer kunnen bezoeken”, zegt de woordvoerder. „Dat betreuren wij ten zeerste. Wij hopen dat de gemeente voor de verenigingen nog een oplossing kan vinden. Voor de overige bezoekers van de Microbar zal er helaas geen alternatief zijn.”

Het college gaf eerder aan mee te willen denken aan een oplossing voor de Microbar. „Wij zijn ons bewust van de sociale functie van de Microbar, maar heeft niet de taak en de juridische mogelijkheid om een commerciële horecagelegenheid uit te baten”, reageerde het college vorige week. „We kunnen en willen wel meedenken in een oplossing om de Microbar tijdelijk open te houden.”

Bij de gemeente was zaterdag niemand bereikbaar voor commentaar.