Volledig scherm
Abdallah Laaouej, voorzitter van gebedshuis Al Wasatia, en Mw Hajer Harzi, penningmeester,tijdens de openbare verhoren van de parlementaire ondervragingscommissie. © ANP

Geleense moslims bedreigd na kritiek op moskee: ‘Er gaat een molotovcocktail door die kankerkerk van jullie’

Zorgen uiten over misstanden binnen moskeeën is niet zonder gevaar, zo bleek woensdag tijdens getuigenverhoren in de Tweede Kamer. Geleense getuigen ontvingen na afloop een dreig­video en talrijke verwensingen.

‘Op een dag een molotovcocktail door die kankerkerk van jullie’ zeggen drie vermomde jongens in een video die de dochter van bestuurslid Hajer Harzi van gebedshuis Al Wasatia kort na haar getuigenis ontvangt. Al Wasatia wordt vergeleken met een kerk en synagoge, een onder radicale moslims niet ongebruikelijk verwijzing naar christenen en Joden als ongelovigen.

De in de Kamer door de Geleense getuigen uitgesproken vrees voor bedreigingen werd daarmee bewaarheid, „nog voor aankomst in Limburg”. Harzi zegt aangifte te zullen doen.

Ongewenste beïnvloeding

Zij getuigde samen met Al Wasatia-voorzitter Abdallah Laaouej voor de parlementaire ondervragingscommissie over ongewenste beïnvloeding van moskeeën. Specifiek ging het over hoe moskee Al Houda in Geleen, waarvan Al Wasatia een afsplitsing is, werd overgenomen door orthodoxen, vermoedelijk met contacten en geldschieters in de Golfstaten.

Er is moed voor nodig om in dit soort omstandigheden naar voren te stappen. Dat blijft zelden onbestraft, zei oud-Kamerlid Keklik Yücel (PvdA) die werd gehoord als integratiedeskundige. Zij voorspelde tijdens haar verhoor al dat de Limburgers zouden worden bedreigd en benadrukte de noodzaak van steun. Yücel kreeg zelf bedreigingen nadat ze haar zorgen had uitgesproken over misstanden bij moskee-internaten. Als er misstanden zijn, ontstaat er veelal „geen ophef” binnen moslimgemeenschappen in Nederland. Waarmee ze die, aldus Yücel, „zwijgend legitimeren”.

Angst

Harzi en Laaouej spraken over het schisma in de moskee Geleen als gevolg van kritische vragen van hun kant, een fatwa die werd uitgesproken en als grote bedreiging werd ervaren, de angst, intimidatie en een aangifte bij de politie die tot niets leidde wegens ‘gebrek aan bewijs’.

Voor het verhoor werd Harzi op Twitter aangesproken: ‘Ga je bij je blanke meesters getuigen?’

Commissievoorzitter Michiel Rog (CDA) zei „onder de indruk” te zijn van Harzi’s verhaal. „Een fatwa. U zou moeten worden afgeslacht. Dat is heel heftig en ingrijpend.”

  1. LEES TERUG | Aantal boeren toch over snelweg terug naar huis, politie grijpt in
    Boerenprotest

    LEES TERUG | Aantal boeren toch over snelweg terug naar huis, politie grijpt in

    Duizenden boeren hebben zich vandaag verzameld in Den Haag om te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Het protest begon op de Koekamp, maar toen de boze boeren zich wilden verplaatsen naar het ministerie van Landbouw greep de politie in. Farmers Defense Force-voorman Mark van den Oever stelde het kabinet een ultimatum en riep om 15.00 uur na het verlopen ervan op om stickers te gaan plakken als ‘ludieke actie’. Wij hielden vandaag een liveblog bij dat je hieronder terug kunt lezen.