Volledig scherm
Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht © ANP

Maastricht: agenten nodig voor de Passion, Memorial Day én Koningsdag

politie-onderzoekAnnemarie Penn-te Strake, burgemeester van Maastricht, krijgt dit jaar veel voor de kiezen. De Passion, Memorial Day en Koningsdag vinden allemaal in Limburg plaats volgend jaar. Daarom moeten er keuzes gemaakt worden, vertelt ze in onderstaand relaas.

,,Vanaf vorig jaar voelen wij in Limburg de urgentie op alles wat te maken heeft met werkdruk en roosterdruk. Het aantreden van de nieuwe politiechef die een rondgang maakte door de eenheid heeft geleid tot een intensieve discussie, in- en extern. Hoe verdelen we de schaarste? En hoe blijven we toch betekenisvol?

,,Scherpe keuzes moeten we altijd maken omdat de vraag naar politie-inzet altijd groter is dan het aanbod maar door de actualiteit groter dan ooit. Vergrijzing, uitstroom, grootschalige inzetten, toename van evenementen, zware en georganiseerde criminaliteit, de samenleving vraagt steeds meer.

,,Om de urgente nood op te lossen, heeft de eenheid Limburg maatregelen getroffen om per direct de 24/7 bezetting op orde te brengen, de aanpak van de veelvoorkomende criminaliteit (VVC) te intensiveren en de wijkagent zoveel mogelijk in en voor de wijk in te zetten. Dit betekende het inzetten van capaciteit uit de flexteams in de basisteams en het minimaliseren van de interne leveringen van medewerkers vanuit de basisteams aan de regionale opsporing.

Opsporing

,,Op het gebied van opsporing heeft de politie met het Openbaar Ministerie ook afspraken gemaakt. We richten onze capaciteit vooral op de aanpak van veelvoorkomende criminaliteit. 

,,Wij maken ons ernstig zorgen over de steeds verder toenemende werkdruk, zeker gelet op de ontwikkelingen met betrekking tot bewaken en beveiligen naar aanleiding van de moord op advocaat Wiersum en de geplande evenementen in 2020, waarvan er een aantal nu al volop in de preparatie draaien. De Passion, Memorial Day en Koningsdag vinden allemaal in Limburg plaats volgend jaar. En dan hebben we bijvoorbeeld nog niet genoemd Pinkpop, Solar, de nacompetitie voetbal en evenementen elders in het land waaraan wij ook vanuit Limburg bijstand leveren. 

De politiezorg in de eenheid staat onder druk, uiteraard willen we er het liefst mensen bij. In de tussentijd maken we keuzes op regionaal en lokaal niveau, altijd in goed overleg met gezag, medezeggenschap en medewerkers.