Volledig scherm
De songfestivalcommissie was woensdag bijzonder te spreken over Maastricht als gaststad voor het Eurovisiesongfestival 2020. © ANP

Maastricht legt lat hoog, nu moet Rotterdam 'm overtreffen

UpdateDe songfestivalcommissie was vandaag bijzonder te spreken over Maastricht als gaststad voor het Eurovisie Songfestival 2020. Rotterdam moet die indruk morgen zien te overtreffen. Want al wordt gedacht dat Ahoy een heel geschikte locatie is om het evenement te huisvesten, ‘we hebben vandaag ook gezien dat je heel goed in het MECC een fantastisch songfestival kunt organiseren’.  

Morgen komt Sietse Bakker, hoofdproducer Events van NPO met zijn team van experts langs om Ahoy te beoordelen als locatie. Rotterdam en Maastricht zijn de twee overgebleven steden die kans maken om het Eurovisie Songfestival in 2020 te organiseren. Het locatiebezoek is belangrijk om de knoop te kunnen doorhakken. ,,Zo kun je echt even feeling krijgen met de hal, met de publiekstromen, met mogelijkheden voor techniek en decor.”

Bakker doet een boekje open over waar specifiek op is gelet tijdens het bezoek. ,,Je let natuurlijk op de grote lijnen, de positionering van de verschillende hallen, hoe kan je het logistiek allemaal inrichten en kun je dat veilig doen? Maar Sietse en zijn team letten ook op details: ‘waar gaat die deur eigenlijk naartoe en hoe kom je van A naar B? Hoe breed is het, hoe hoog is het?’

Virtual reality

Maastricht wil het songfestival in ieder geval ‘ontzettend graag’ huisvesten, weet Bakker. ,,Dat zag je ook in het bidbook en dat kregen we vandaag ook weer bevestigd.” De hoofdproducer heeft met een virtual reality-bril de kans gehad om te zien hoe zou het er uitziet met decor, tribunes en een greenroom. ,,Dat geeft toch wel een goeie indruk. Fijn ook om te zien dat je daarmee het bidbook bevestigt: hier zou je een mooi songfestival kunnen neerzetten.”

„Qua hoogte, breedte en diepte doet de zaal in het MECC denken aan die in Kiev en Tel Aviv”, zei Bakker. MECC-directeur Rob van de Wiel zei een positief gevoel aan het bezoek te hebben overgehouden. „We hebben een prachtige bijeenkomst gehad”, vond hij. 

Volgens de songfestivalorganisator is het zeker geen uitgemaakte zaak en maakt Rotterdam nog altijd evenveel kans om het muziekfestijn te huisvesten. ,,Het zijn hele verschillende steden, daarom willen we gaan kijken, gaan luisteren, en zo een gewogen beslissing nemen.”

Bakker verwacht dat medio augustus de knoop wordt doorgehakt.