Een coronakamer in een hotel in Urmond, foto ter illustratie.
Volledig scherm
Een coronakamer in een hotel in Urmond, foto ter illustratie. © EPA

Oranjeriehotel Roermond wordt opvangplek coronapatiënten

Theaterhotel De Oranjerie in hartje Roermond wordt vanaf vrijdag zorghotel. De hotelkamers worden tijdelijk omgebouwd om coronapatiënten op te vangen die geen ziekenhuiszorg (meer) nodig hebben.

Dat gebeurt onder de naam ­Coronacentrum Roermond.

Net zoals in het zorghotel dat dinsdag zijn deuren in Urmond opende, ook een Van der Valk-hotel, gaan thuiszorgorganisaties de zorg verlenen. Het gaat om Proteion, De Zorggroep en Land van Horne. In eerste instantie kunnen er 24 patiënten terecht, uitbreiding is mogelijk. Het hotel heeft 102 kamers.

Huisartsenpost

Ook komt er in het Coronacentrum een huisartsenpost van de koepels Meditta en Cohesie waar patiënten met coronaverdenking worden gescreend en eventueel doorverwezen voor verdere hulp. Patiënten kunnen er niet op eigen houtje naar toe, maar moeten zich eerst bij hun eigen huisarts melden.

In het zorghotel worden patiënten ondergebracht die het ziekenhuis kunnen verlaten, maar voor wie thuis geen goede zorg te regelen is. Ook patiënten die door de huisarts worden doorgestuurd omdat het niet verantwoord is ze thuis te laten, krijgen er onderdak en verzorging.

Gasten

„Het was even schrikken toen de vraag kwam”, zegt directeur Rob Polman van het Theaterhotel De Oranjerie. „Want het betekent ook wel wat voor je organisatie. We waren de afgelopen dagen nog gewoon open en hadden nog een paar vaste gasten. Maar uiteindelijk willen we toch heel graag helpen in deze moeilijke tijden.”

Alleen de hotelkamers worden gebruikt voor de zorg; de brasserie, de zalen en andere gemeenschappelijke ruimten niet. Eigen personeel van het hotelconcern gaat alleen in ruimtes werken die zijn afgescheiden.

Ook het MECC in Maastricht krijgt tijdelijk een zorgfunctie: het academisch ziekenhuis in Maastricht (MUMC) gebruikt het congrescentrum vanaf komende week om zijn capaciteit uit te breiden. In een van de hallen worden komende dagen 250 bedden neergezet.

De opvang in het congrescentrum is bedoeld voor patiënten bij wie het coronavirus is vastgesteld, maar die niet in aanmerking komen voor ic-zorg en voor wie basiszorg volstaat.