Volledig scherm
Een helikopter, foto ter illustratie © Pixabay

Provincie legt commerciële helikoptervluchten aan banden

Commerciële helikoptervluchten krijgen in Limburg minder speelruimte. De provincie heeft de regels voor deze zogenoemde funvluchten aangescherpt.

Zo is het maximumaantal vluchten per dag vanaf een bepaalde locatie gehalveerd: van 50 naar 25.

De aanscherping van de regels is mede het gevolg van een toenemend aantal klachten uit de samenleving over overlast van commerciële helikoptervluchten. Het gaat dan over onder meer bedrijfsuitjes of commerciële acties waarbij werknemers of klanten rondvluchten per helikopter kunnen maken. Om die vluchten mogelijk te maken moet de provincie Limburg ontheffing verlenen voor het gebruik van bijvoorbeeld een weiland als start- en landingsplaats. De aangescherpte regels voor wat formeel ‘tijdelijk en uitzonderlijk gebruik luchtvaart’ heet, bieden de provincie meer ruimte om die ontheffing te weigeren. Ook de voorwaarden zijn strikter geworden.

Natuur en milieu

De provincie zegt zowel rekening te houden met de zakelijke belangen van helikopterfirma’s als die van omwonenden en natuur en milieu. Er zijn strengere eisen opgenomen met betrekking tot de afstand tussen een start- en landingsterrein en woonhuizen. Daarbij wordt wel rekening gehouden met het type helikopter: hoe meer geluid die produceert, hoe groter de afstand. Ook de richtlijnen voor vluchten in het broedseizoen (1 maart tot 1 augustus) zijn aangescherpt. Als uit een quickscan blijkt dat er een broed­gebied in de buurt is, wordt in die periode geen ontheffing verleend.

De oude regelgeving dateerde van 2009. Sinds dat jaar zijn Gedeputeerde Staten bevoegd tot het verlenen van de ontheffingen. Overigens gaat de provincie alleen over de toestemming voor een tijdelijke start- en landingsplek. Zodra de helikopter van de grond is, is sprake van het gebruik van het luchtruim. Voor luchtvaartveiligheid en het beheer van het luchtruim is het Rijk verantwoordelijk.

Bewoners

In juni van dit jaar leidden rondvluchten vanaf de Bemelerberg in Bemelen tot klachten van bewoners. Eveneens in juni klaagden inwoners van Roermond over een helikopter die rondvluchten boven de stad maakte. Vorig jaar leidde het vervoer van vip-gasten per helikopter vanuit Houthem naar het formule 1-circuit van het Belgische Francorchamps tot tientallen klachten.