Volledig scherm
Archieffoto. © ANP XTRA

Rechter verscheurt boete van 60.000 euro omdat gemeente Peel en Maas fout maakte

Recreatiepark BreeBronne in Maasbree hoeft een boete van 60.000 euro niet te betalen, omdat de gemeente Peel en Maas procedurefouten heeft gemaakt.

Dat schrijft De Limburger. Tot die slotsom komt de rechtbank in Roermond. BreeBronne, vorig jaar overgenomen door de Hermans Groep, kreeg de boete eind 2017 vanwege de illegale huisvesting van buitenlandse werknemers in het recreatiepark.

Work and Stay, het zusterbedrijf van BreeBronne, begon in 2003 met de huisvesting van arbeidsmigranten. Dat gebeurde aanvankelijk illegaal op het recreatiepark. Sinds juli 2015 moesten de buitenlandse werknemers op een afgescheiden deel van BreeBronne verblijven.

Illegale huisvesting

Vanwege de grote vraag naar woningen werd de illegale huisvesting gedoogd tot 1 januari 2017. Bij een controle bleek dat in juli 2017 nog steeds arbeidsmigranten op het recreatiepark verbleven, waarop de gemeente de boete oplegde.

BreeBronne is destijds niet in staat gesteld door de gemeente om zijn bezwaar tegen het besluit toe te lichten. De gemeente erkende het verzuim, maar vond dat het desalniettemin mogelijk was om de boete te innen.

Kans verspeeld

De rechtbank is van oordeel dat het schenden van de hoorplicht tot gevolg heeft dat de gemeente geen boete mag opleggen. Ze is voorts niet van plan de gemeente in staat te stellen de boete toch te innen. De rechtbank wijst erop dat de gemeente haar kans verspeeld heeft.

Zij legde de dwangsom op en controleerde niet of BreeBronne de fout inging. Zelfs niet nadat Breebronne meermaals had gevraagd of de illegale huisvesting verlengd kon worden. Peel en Maas controleerde pas toen de termijn om de boete te innen al verstreken was. Volgens de rechtbank heeft de gemeente haar handhavende taak slecht uitgevoerd.