Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Sluiting circuit Venray voorlopig afgewend

De stockcarraces voor de wereldbeker in Venray gaan komend weekend gewoon door. Het racecircuit hoeft niet dicht en ook een miljoenenclaim is van tafel. Althans, voorlopig.

Dat is het resultaat van bemiddeling door rechter Drijkoningen in Roermond. Drie milieuorganisaties en vijftien omwonenden, die zich het Collectief noemen, hadden een kort geding aangespannen tegen eigenaar Harry Maessen van Raceway Venray. Op advies van de rechter is de zaak aangehouden, zodat beide partijen de komende weken kunnen aftasten of er uitzicht is op een minnelijke oplossing.

Niet onbestraft

Het Collectief had de rechter gevraagd maatregelen te treffen tegen Maessen, omdat die afspraken over het beperken van geluidsoverlast moedwillig en structureel aan zijn laars zou lappen. „Dat mag niet onbestraft blijven”, vond advocaat Max Luiten. Hij stelde dat de geluidsnorm op dubbel zoveel dagen was overschreden als overeengekomen. Ook zou het systeem om het geluid te meten op het circuit een halfjaar lang niet gewerkt hebben.

De raadsman wees erop dat het akkoord was gesloten onder het motto ‘leven en laten leven’. Volgens hem was het echter Maessen die er lustig op los leefde en de omwonenden die de prijs voor zijn lawaaiige hobby betaalden. Luiten eiste namens het Collectief dat het circuit tot en met 2023 op slot gaat, omdat het maximumaantal herriedagen over die periode al is opgenomen. Bovendien zou Maessen niet voldoen aan de voorwaarden die in het bestemmingsplan zijn gesteld. Verder zou hij (een voorschot op) de boetes moeten betalen voor het overtreden van regels. In totaal werd zeven miljoen euro gevraagd.

Smeermiddel

Advocaat Thom Beukers wees erop dat Maessen zich aan alle regels heeft gehouden, die in het verleden nota bene zijn opgesteld door de advocaat van het Collectief. Hij verweet de omwonenden dat ze vooral uit waren op geld, nadat ze in het verleden al „een zeer aanzienlijk bedrag” hadden gekregen in ruil voor het intrekken van hun bezwaren. Beukers: „Geld blijkt het benodigde smeermiddel.”

Maessen vertelde dat vorig jaar overleg is geweest om uit de impasse te raken. Toen zouden de omwonenden 1,2 miljoen euro hebben geëist. Daar was Maessen niet toe bereid. Buurtbewoner Arne van Groenland verklaarde dat de onderhandelingen vruchteloos waren omdat Maessen nieuwe afspraken verkeerd uitlegde. Verder was de sfeer verpest. Zo zouden ze zijn bedreigd door een gebruiker van het circuit.

De rechter prees de partijen dat ze, mogelijk onder druk van het kort geding, bereid waren de afspraken aan te passen. „U weet nu waaraan het schort.”