Tientallen minderjarige asielzoekers naar oude gevangenis in Maastricht
Vijftig alleenstaande minderjarige vluchtelingen uit Ter Apel kunnen vanaf 12 september acht weken lang terecht in Maastricht. Het gaat om kinderen tussen 14 en 17 jaar die zonder ouders naar Nederland zijn gekomen om er asiel aan te vragen. Ze worden gehuisvest in de voormalige gevangenis Overmaze in Maastricht.
In de voormalige gevangenis wonen nu ook al Oekraïense vluchtelingen. Volgens de gemeente is voor beide groepen, die in aparte vleugels worden ondergebracht, begeleiding en ondersteuning geregeld.
De stichting Nidos krijgt als wettelijk vertegenwoordiger de voogdij over de kinderen. De stichting zorgt voor de begeleiding van de jongeren 24 uur per dag en zeven dagen in de week. Daarbij wordt erop toegezien dat de jongeren zich aan de huisregels houden.
De gemeente ziet het liefst dat de jongeren naar school gaan. ,,Omdat er een landelijk tekort is aan docenten kan het zijn dat er een alternatief programma op de locatie wordt samengesteld. Zoals sport en spel, taalles en creatieve bezigheden”, aldus wethouder Anita Bastiaans. ,,We zetten in op het zoveel mogelijk normaal oppakken van het leven, waarbij kinderen deelnemen aan onderwijs of dagbesteding.”
In Maastricht worden naast de vijftig jongeren ook al dertig asielzoekers uit Ter Apel opgevangen in een vleugel van het gouvernement en tachtig mensen uit Ter Apel in voormalig schoolgebouw Don Bosco. Daarnaast zijn er zo’n 300 Oekraïense vluchtelingen in Overmaze gehuisvest.
,,Als stadsbestuur beraden wij ons hoe we in deze crisissituatie toe kunnen werken naar een meer structurele aanpak en minder ad hoc oplossingen, aangezien een structurele, landelijke oplossing vooralsnog niet in zicht is”, aldus Bastiaans.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aantal auto-inbraken in Limburg flink gestegen
Het aantal auto-inbraken in de provincie Limburg nam afgelopen jaar toe. De politie kreeg 3191 meldingen van inbraak, ten opzichte van 2214 keer een jaar eerder. Dat is een stijging van ruim 44 procent. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM96
Honderden bedden bezet door patiënten die geen ziekenhuisbehandeling meer nodig hebben
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
-
Herdenking militaire slachtoffers oorlog Venray verplaatst naar oktober
Venray verplaatst de herdenking van militaire slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog van september naar oktober. Dan past deze herdenking volgens de gemeente beter in de oorlogshistorie van het Noord-Limburgse stadje. Venray werd namelijk bevrijd tijdens de Slag om Overloon in oktober 1944. De bevrijding zelf wordt traditioneel al gevierd in oktober. -
-
-
inspectie
Groot onderzoek of Donny M., verdachte van moord op Gino, in zijn leven passende zorg kreeg
Vier Rijksinspecties gaan onderzoeken in hoeverre aan Donny M., de man die verdacht wordt van het ontvoeren en ombrengen van de 9-jarige Gino in juni van dit jaar, ‘passende begeleiding, ondersteuning en zorg is verleend‘. -
Binnenkort mogelijk geen opvang voor duizenden vluchtelingen: gemeenten willen plan van kabinet
Duizenden vluchtelingen uit Oekraïne dreigen binnenkort geen opvangplek te hebben. Gemeenten willen daarom dat het kabinet nog voor het einde van deze maand met een plan van aanpak komt.