Tik op vingers voor provinciebestuur Limburg over klussen oud-politici
Gedeputeerde Staten (GS) van Limburg hebben een flinke tik op de vingers gekregen over de inzet van oud-politici voor allerlei bestuurlijke klusjes. Hoewel de procedures van de provincie Limburg er op papier goed uitzien, nam GS buiten die procedures om oud-politici in de arm en hielp hen aan baantjes en klusjes. Dat meldt de Zuidelijke Rekenkamer in een vandaag gepubliceerd rapport.
Het stuk kwam tot stand na berichten in NRC en De Limburger over het onderhands geven van opdrachten aan oud-politici in Limburg. Provinciale Staten werden daarover niet goed geïnformeerd en de afspraken over wat de oud-politici verdienden bleven geheim.
De rekenkamer onderzocht 56 opdrachten die tussen 2015 en 2018 aan 31 voormalige politici werden verstrekt. Het gaat onder meer om oud-minister Maxime Verhagen en oud-politicus René van der Linden, beiden van het CDA. GS weken daarbij vaak af van aanbestedingsregels en de kandidaten werden vaak door GS of afzonderlijke gedeputeerden aan een baantje geholpen. GS hadden daarbij weinig oog voor mogelijke andere geschikte kandidaten.
De manier waarop gouverneur Theo Bovens (CDA) en GS omgingen met de onrust die na de publicaties in de kranten ontstond, krijgt bij de rekenkamer niet bepaald de handen op elkaar. De kamer noemt die reactie ‘verdedigend’. ,,GS tonen zich maar beperkt gevoelig voor ‘de schijn’ die besluiten en handelingen oproepen. De hardnekkige beeldvorming rond integriteit in het provinciale beleid wordt hiermee niet doorbroken en hiermee wordt geen blijk gegeven van diepgaande zelfreflectie en bewustzijn over de gevoeligheid van gemaakte keuzes”, aldus het rapport.
‘Rechtmatig’
Zowel GS als Bovens hamerden steeds op de rechtmatigheid van genomen besluiten, waarbij de integriteit gewaarborgd zou zijn door bestaande procedures en protocollen, aldus het rapport.
GS nemen enkele aanbevelingen van de rekenkamer over. Zo mogen gedeputeerden een jaar na hun aftreden geen betaalde klus meer bij de provincie krijgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video28
Neerslagbom zal in de toekomst vaker vallen, eenvoudige maatregelen zijn er niet
-
Middelgrote gemeenten willen 65.000 woningen bouwen
Vijfentwintig middelgrote gemeenten, waaronder Terneuzen, Leidschendam-Voorburg, Zutphen en Weert, willen komende jaren minstens 65.000 huizen bouwen om te helpen met het oplossen van het grote woningtekort in Nederland. Ze denken dat ze dit sneller en goedkoper kunnen dan grotere gemeenten. Maar daarvoor is het wel nodig dat er de nodige drempels weggenomen worden die het bouwen in deze plaatsen in de weg zit. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Vrouw (39) uit Weert eist ruim twee miljoen euro van MMC na fout met spiraaltje: ‘Opleiding tot chirurg werd onmogelijk’
Een 39-jarige vrouw uit Weert eist bijna 2,4 miljoen euro van het Máxima Medisch Centrum (MMC) nadat ze zwanger werd, hoewel in het MMC spiraaltje bij haar was geplaatst. Door de zwangerschap kon ze naar eigen zeggen geen chirurg worden.
-
PREMIUM18
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
-
-
Kunstbeurs TEFAF in Maastricht scherpt beveiliging aan na juwelenroof
Vanwege de juwelenroof vorig jaar bij kunstbeurs TEFAF in Maastricht wordt de beveiliging aangescherpt. Zo komen er bij de ingang detectiepoortjes en worden bezoekers met handscanners gecontroleerd, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van 1Limburg. -
NIEUWS GEMIST? | MET VIDEO
Kapper wast ruim een miljoen euro wit • Varkens gered van wisse dood • Klimaatactivisten toch A12 op
Geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Wij hebben de oplossing. De Gelderlander zet elke dag de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van zaterdag 28 januari.