Volledig scherm
De aftrap van het carnavalsseizeoen op 11 november 2019 in de MECC in Maastricht © ANP

Toekomst 11devande11de is onzeker: stoppen of uit Maastricht vertrekken

De Sjeng Kraft Kompenei overweegt uit Maastricht te vertrekken of zelfs te stoppen met de organisatie van de 11devande11de. Overleg met de gemeente Maastricht over een geschikte locatie heeft niet geleid tot een oplossing.

De Sjeng Kraft Kompenei heeft er weinig vertrouwen in dat de gemeente bereid is om mee te werken aan een locatie die recht doet aan het evenement. De gemeente heeft definitief een streep gezet door het Vrijthof. „En de opties die overblijven zijn niet van dien aard dat wij daar van gaan juichen”, stelt Marcel van Eeghem van de Kompenei. Het evenemententerrein bij de Geusselt en de Stadsweide zijn als alternatief overgebleven. De Kompenei vindt deze plekken niet centraal en niet sfeervol genoeg.

Volgens Van Eeghem wordt de komende dagen in het bestuur gesproken over een aantal opties: „Of we stoppen en de restant van ons potje geld gaat naar goede doelen, of we zeggen vaarwel tegen Maastricht”. Beide opties stemmen hem treurig. „Dat zou heel spijtig zijn. Maastricht profileert zich als de hoofdstad van de Limburgse vastelaovend. Dat stukje cultuur zou je toch moeten willen uitdragen?” De opties om te stoppen of uit Maastricht te vertrekken zijn geen grootspraak om de gemeente Maastricht onder druk te zetten alsnog medewerking te verlenen aan het evenement, stelt hij. Het evenement een jaar overslaan is geen serieuze optie. „Dan heb je grote kans dat de opening van het vastelaovendsseizoen elders opgepakt wordt en zijn we het evenement ook kwijt.”

De gemeente laat in een eerste reactie weten wel degelijk een constructief overleg te hebben gehad. “Het Vrijthof is uitgesloten omdat het maximaal aantal van zestig dagen is bereikt. Andere opties gaan we bekijken, afhankelijk van waar de Sjeng Kraft Kompenei mee komt.”

  1. TERUGLEZEN | Vrouw uit Amsterdam besmet met coronavirus, thuis in isolatie
    Teruglezen

    TERUGLEZEN | Vrouw uit Amsterdam besmet met coronavi­rus, thuis in isolatie

    Dit liveblog is gesloten. De patiënt die met een coronabesmetting in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg ligt, is een 56-jarige man uit Loon op Zand. Het gaat om het eerste besmettingsgeval in Nederland. De man is woensdag al in het ziekenhuis opgenomen en ligt daar op een geïsoleerde afdeling. We houden je op de hoogte in ons liveblog. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen lees je hier terug.