Volledig scherm
Tralies, foto ter illustratie © Shutterstock

Tot levenslang veroordeelde moordenaar van Kerkraadse Gabriëlle Widdershoven trekt verzoek om vrijlating in

De levenslang gestrafte Slowaakse moordenaar Jan Molnar (77) blijft achter de tralies.

De moordenaar van Gabriëlle Widdershoven uit Kerkrade heeft een verzoek tot voorwaardelijke vrijlating op het laatste moment ingetrokken. Dat bleek donderdagmiddag bij aanvang van de zitting waar een rechtbank had moeten oordelen of de moordenaar van de destijds 27-jarige Kerkraadse vrouw na bijna dertig jaar op vrije voeten kon komen.

Gok

Levenslang gestraften kunnen na 25 jaar een verzoek indienen om voorwaardelijk vrij te komen. Molnar deed al twee verzoeken daartoe: eerder trok hij dat eerste in, een tweede verzoek werd een paar jaar later afgewezen. Waarom hij het verzoek heeft ingetrokken kon een woordvoerster van de rechtbank donderdag niet zeggen. Mogelijk schatte hij zijn kansen niet al te groot in. Had hij het verzoek ingediend en was het dan afgewezen, dan had hij drie jaar moeten wachten alvorens een nieuw te kunnen indienen. Nu kan hij het ieder moment opnieuw proberen.

Gevangenisdirecteur

Onderdeel van de procedure is een verslag van de gevangenisdirecteur over de socialisatie, het gedrag en het toekomstperspectief van de veroordeelde. Of die gevangenisdirecteur positief of negatief heeft geadviseerd is niet bekend.

Volledig scherm
Niet gedateerde achieffoto's van het echtpaar Gabrielle (27) en Rene Widdershoven (27). © ANP

Molnar en medemoordenaar Lubor Masar (56) zitten al bijna dertig jaar vast voor de verkrachting van en moord in 1990 op Gabriëlle Widdershoven en de poging daartoe op haar man René. Het Kerkraadse echtpaar was in 1990 onderweg met de camper in Oostenrijk toen ze door de twee Slowaakse criminelen werden aangesproken en misleid. René werd met een smoes weggelokt uit de camper. Hij werd onder andere met een bijl op zijn hoofd geslagen (en meer dood dan levend half begraven in de bosjes). En dat terwijl de ander toesloeg bij Gabriëlle die pas dagen na de verkrachting en moord na een grootscheepse zoekactie werd gevonden onder een hooimijt.

De zaak leidde ook internationaal tot veel ophef. De daders waren vlak voordat ze opnieuw toesloegen door een amnestiewet van Vaclav Havel weer in vrijheid gesteld. Molnar zat toen een levenslange gevangenisstraf uit voor een moord op een vrouw in 1979. De ander, Lubor Masar, zat vast voor een inbraak met geweld. Die laatste diende in 2018 een verzoek tot voorwaardelijke vrijlating in. Ook dat werd toen afgewezen.