Volledig scherm
Een van de verdachten van de schietpartij aan de Oeverwal in Maastricht op bewakingsbeelden. © Opsporing verzocht/De Limburger

Twee keer achttien jaar geëist voor Oeverwalmoord in Maastricht

Tegen de twee verdachten in de Oeverwalmoord is achttien jaar cel geëist. Volgens het openbaar ministerie hebben de Luikenaar Mario Z. en Albanees Perparim S. samen de Maastrichtse dealer Soufian Lahnstein vermoord in december 2013.

Dat schrijft De Limburger. De twee verdachten hebben op de zitting drie weken geleden elkaar als schuldige aangewezen. Maar volgens het Openbaar Ministerie hebben beiden alles samen gedaan: ze zijn samen vanuit Luik naar Maastricht gekomen om drugs te kopen, hebben samen het plan beraamd om Lahnstein te beroven van drugs en hebben uiteindelijk ook allebei op Lahnstein geschoten aan de Oeverwal in stadsdeel Wyck.

Volgens officier van justitie David van Kuppeveld speelt bij de eis mee dat het delict plaatsvond in het centrum van Maastricht in de nabijheid van meerder onschuldige burgers. Een deel van die burgers is op de avond van 1 december 2013 getuige geweest van de schietpartij en heeft de politie bruikbare verklaringen kunnen geven.

Volgens de lezing van Van Kuppeveld heeft de Maastrichtse dealer in harddrugs Lahnstein Z. en S. opgepikt bij station Randwyck. Ze komen tot stilstand op de hoek Sint-Maartenslaan-Oeverwal. Daar ontstaat een gevecht om drugs, waarbij Z. met zijn pistool de Maastrichtenaar op het hoofd slaat. Buiten de auto lost Z. dan eerste schot, dat door meerdere getuigen wordt gehoord.

Lahnstein wordt daarbij in zijn zij geraakt. Daarna rent hij richting Servaasbrug terwijl hij ‘overval, politie, politie!’ roept. Op camerabeelden is te zien dat hij wordt achtervolgd door iemand die volgens justitie alleen maar S. kan zijn. Z. kan namelijk niet rennen, ook past de jas op de beelden bij de jas die S. die avond draagt. Te zien is dat S. vervolgens op Lahnstein schiet. Deze zakt niet veel later in elkaar tegen de gevel van Brouwerij de Ridder.

Later komen de advocaten van beide verdachten aan het woord, Nico Meijering namens de Albanees S. en Serge Weening namens Luikenaar Z. Beide verdachten maken gebruik van een tolk.