Exterieur van Maastricht University, waar het onderwijs weer hervat wordt. De universiteit kampte met een cyberaanval, waarop de computersystemen offline gehaald werden.
Volledig scherm
Exterieur van Maastricht University, waar het onderwijs weer hervat wordt. De universiteit kampte met een cyberaanval, waarop de computersystemen offline gehaald werden. © ANP

‘Universiteit Maastricht betaalde losgeld na cyberhack’

De Universiteit Maastricht, die vlak voor kerst door een cyberhack werd getroffen, heeft losgeld betaald aan de hackers. Daarmee is de sleutel verkregen waarmee de systemen weer toegankelijk gemaakt kunnen worden. Dat melden goed ingevoerde bronnen binnen de UM aan Observant, het onafhankelijke weekblad van de de universiteit.

,,De UM zou nu naar verluidt een paar ton hebben betaald”, meldt Observant.

Officieel worden er geen mededelingen gedaan. De UM-woordvoerder wil het bericht over het betalen van losgeld bevestigen noch ontkennen; zolang het onderzoek naar de hack en de gevolgen ervan nog loopt doet de universiteit geen mededelingen, ook omdat men de ‘digitale veiligheid’ niet in gevaar wil brengen.

Met een cyberhack worden via gijzelsoftware hele computersystemen op slot gezet en pas na overmaking van losgeld weer vrijgegeven. Vaak eindigt zo'n hack met het betalen van losgeld, want dat is vaak goedkoper dan weken- of maandenlang uit de lucht zijn. Vaak zeggen instellingen niet dat ze zijn gezwicht voor digitale afpersers, maar de universiteit van Calgary in Canada maakte in 2016 bijvoorbeeld wel bekend betaald te hebben na een hack.