Volledig scherm
Antoin Scholten, burgemeester van Venlo © Gemeente Venlo

Venlo: politie stelt vaker de vraag of iets echt urgent is

politie-onderzoekBurgemeester Antoin Scholten van Venlo maakt zich zorgen over de krapte bij de politie, maar ziet ook lichtpuntjes. ,, Ik wil dan ook niet alleen kijken naar de kwantitatieve capaciteit, maar ook naar de kwalitatieve. Op dat vlak doen zich steeds meer positieve ontwikkelingen voor.

Welke gevolgen ondervindt uw gemeente van het personeelstekort bij de politie?

,,De politiecapaciteit staat al langer onder druk. Na de moord op advocaat Derk Wiersum is dit nog meer toegenomen. Uiteraard merken wij dat. Zo moet de afgenomen capaciteit verdeeld worden over onze niet afgenomen behoefte aan toezicht en handhaving. Dat betekent dat het soms langer duurt voordat iets opgepakt kan worden. De politie stelt nog vaker en strikter de vraag of een vraagstuk urgent is en of dat wel op hun bordje ligt. Volkomen begrijpelijk.”

,,De (her)verdeling van politie-inzet verloopt overigens in goede orde. De politie houdt ons goed op de hoogte van haar (on)mogelijkheden en op basis daarvan wordt binnen de gezagsdriehoek –samen met OM en politie- de politie-inzet op het vlak van openbare orde, veiligheid en criminaliteitsbestrijding bepaald. Voor de gemeente betekent dat ook dat wij, daar waar mogelijk, bijspringen, bijvoorbeeld op het gebied van toezicht.”

In hoeverre maakt u zich zorgen om deze ontwikkeling, en waarom?

,,Uiteraard maak ik mij zorgen om de krapte die er bij de politie heerst. Tegelijkertijd ben ik ook optimistisch over een aantal ontwikkelingen bij de politie. Zo is de politie de afgelopen jaren steeds meer in staat om informatiegestuurd en daardoor veel efficiënter te werken. Ik wil dan ook niet alleen kijken naar de kwantitatieve capaciteit, maar ook naar de kwalitatieve. Op dat vlak doen zich steeds meer positieve ontwikkelingen voor. Ook verwacht ik veel van de samenwerking die politie Limburg samen met wetenschappers en studenten op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen is aangegaan.”