Volledig scherm
2008-08-12 00:00:00 UTRECHT - Drugs. Cocaine. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT © ANP XTRA

Voortvluchtige drugsbaron geeft zichzelf plotseling aan bij Limburgse politie

De Landgraafse drugsbaron John K. was ruim anderhalf jaar voortvluchtig, maar meldde zich twee weken plotseling op eigen initiatief bij de Limburgse politie. 

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt berichtgeving hierover van 1Limburg. John K. werd in maart 2018 veroordeeld tot een gevangenisstraf van ruim negen jaar. Volgens de rechter was K. betrokken bij de invoer van vijftig kilo cocaïne. Ook zou hij grotere partijen van 550 en 200 kilo naar Nederland hebben proberen te halen. Om de import via de haven van Antwerpen te laten slagen, kocht hij overheidspersoneel om. De drugs kwam uit Midden-Amerika, Pakistan en China.

Daarnaast was K. in het bezit van vier vuurwapens en zou hij ruim 350.000 euro en twee auto’s hebben witgewassen. Hij wordt gezien als één van de leiders van de internationale drugsoperaties. 

Geen toeval

Dat John K. zichzelf nu aangeeft bij de politie, is niet geheel toevallig. De Limburger werd namelijk ook in België gezocht. In 2009 werd hij daar veroordeeld tot acht jaar cel voor onder andere diefstal met geweld en ontvoering. Een gevangenisstraf in Nederland zou betekenen dat hij ook in België nog eens acht jaar de gevangenis in moest. De Belgische straf is sinds afgelopen zomer echter verjaard. In Nederland krijgt hij geen extra straf voor het ontlopen van de Belgische uitspraak. 

De advocaat van John K, Peer Szymkowiak, trok twee weken geleden met zijn cliënt naar het politiebureau in Maastricht. Waar K. zich al die jaren ophield, wil Szymkowiak niet kwijt. In België wordt John officieel niet meer gezocht, zo bevestigt zijn advocaat. In de Nederlandse zaak loopt overigens nog een hoger beroep.