Volledig scherm
Het Zuyderland ziekenhuis in Geleen. © ANP

Weer wachtlijst voor VGZ-patiënt bij Zuyderland

Verzekerden bij VGZ komen voor bepaalde planbare behandelingen in het Zuyderland-ziekenhuis in Geleen en Heerlen opnieuw op een wachtlijst.

Dat schrijft De Limburger. Zuyderland meldt dat de Coöperatie VGZ het ziekenhuis heeft verzocht acht weken wachttijd in te stellen voor bepaalde behandelingen. Dit omdat nu alweer wordt verwacht dat de budgetafspraken tussen VGZ en Zuyderland voor deze ingrepen in 2019 worden overschreden.

Het gaat om behandeling van staar, heup- of knievervanging en het verhelpen van een liesbreuk en sommige keel-, neus- en oorproblemen. Voor andere zorgvragen geldt de maatregelen niet. De extra wachttijd is met ingang van afgelopen vrijdag aangekondigd en duurt tot en met 31 december.

Maatregel

De maatregel geldt voor nieuwe patiënten, niet voor VGZ-verzekerden die al in behandeling waren, zo meldt Zuyderland. Wie geen twee maanden wenst te wachten op behandeling kan bij zorgverzekaar VGZ vragen waar een eerdere behandeling mogelijk is.

De Raad van Bestuur van Zuyderland laat weten de maatregel ‘te betreuren’, maar gebonden te zijn aan de keuzes die de Coöperatie VGZ hierin maakt. VGZ meldt juist dat tot de maatregel „in gezamenlijkheid besloten” is. Onder de coöperatie vallen ook de verzekeraars Univé, ZEKUR, Bewuzt, de IZZ Zorgverzekering door VGZ, Zorgzaam, IZA en UMC.

Alternatief

„Voor alle verzekerden van Coöperatie VGZ is in de regio Parkstad en Westelijke Mijnstreek voldoende ziekenhuiszorg beschikbaar bij andere zorgaanbieders”, meldt VGZ in een verklaring. „Wij realiseren ons dat deze situatie voor patiënten vervelend kan zijn. De VGZ-zorgadviseurs doen er daarom alles aan om de patiënten te begeleiden waar nodig.”

Zuyderland Medisch Centrum ligt al jaren in de clinch met de Coöperatie VGZ over budgetafspraken. Dat leidde vorig jaar november ook al tot een soortgelijke wachttijd voor VGZ-verzekerden bij Zuyderland voor de genoemde behandelingen. Opmerkelijk is dat nu de maatregel al veel vroeger, halverwege het jaar wordt ingevoerd.

Voorgeschiedenis

Ook in 2016 en 2017 kwam Zuyderland niet uit met het budget aan zorg dat VGZ inkocht bij het ziekenhuis. Het kreeg de kosten van ‘te veel’ uitgevoerde behandelingen toen niet vergoed en moest 11 miljoen euro verlies nemen. In november en december 2017 leidde dat er ook toe dat VGZ-patiënten op wekenlange wachtlijsten werden geplaatst.

De nu opnieuw afgekondigde wachttijd voor VGZ-verzekerden, geldt overigens niet voor kinderen tot en met zeventien jaar. Ook VGZ-verzekerden met een zogenaamde restitutiepolis kunnen zonder extra wachttijd worden behandeld.

Hoeveel patiënten door de maatregel worden getroffen, is onduidelijk.