Volledig scherm
Jon van Eerd en Vera Mann. © Shody Careman

Lachen staat voorop in musicalcomedy Charley

Wie tegenwoordig in Nederland Musicalland wil opvallen, moet met iets bijzonders komen. Dat deed Jon van Eerd gisteren tijdens de presentatie van de musicalcomedy Charley.

Quote

Theaterdi­rec­ties zijn wat huiverig geworden

Jon van Eerd

De lichte filevorming op de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam diende gisteren een hoger artistiek doel. Een oldtimer uit de jaren 20 vervoerde een deel van de cast van de nieuwe musical Charley, onder wie hoofdrolspeler Jon van Eerd, die in Roaring Twenties-travestie het hortende en stotende vehikel hoogstpersoonlijk aanduwde, omgeven door een zee van fotografen en verbaasde toeristen.

Bijzonder was de presentatie van Charley zonder meer (in het poepchique Hotel The Grand struikelde Van Eerd verkleed als butler ook nog eens met een schaal broodjes), maar ook inhoudelijk lijkt de comedy-acteur een sterke troef in handen te hebben.

De musical, een echte comedy of errors boordevol moedwil en misverstand en persoonsverwisselingen, is 'losjes' gebaseerd op de Britse komedie Charley's Aunt van Brendan Thomas, die voor het eerst in 1892 werd opgevoerd en in Londen destijds alle records brak met bijna 1.500 voorstellingen.

Kluchtige toneelstukken

Van Eerd, die al eerder een toneelbewerking van het stuk maakte, benadrukt dat het om 'een komische musical' gaat. ,,Lang niet alle musicals in ons land zijn succesrijk. Theaterdirecties zijn in die zin wat huiverig geworden. Charley is een echte acteursmusical in de traditie van West End en Broadway. Die sfeer wilde ik per se oproepen. En er moet vooral worden gelachen.''

Bovendien heeft Van Eerd met zijn kluchtige toneelstukken, waarin zijn alter ego Harrie Vermeulen de hoofdrol vertolkt, zich een solide fanbasis verschaft. ,,Het wordt niet één op één Harrie Vermeulen, maar als bewerker van Charley komt mijn humor er uiteraard wel in terug.''

Live-orkest

Behalve van Eerd maken ook onder anderen Vera Mann (Mamma Mia!, Les Misérables, Cats), Hugo Haenen (The Sound of Music, Ciske de Rat) en Laus Steenbeeke (The Lion King) deel uit van de cast, die wordt begeleid door een live-orkest.

Voor de muziek in Charley tekent de bekende Britse componist en arrangeur Michael Reed, verantwoordelijk voor de muziek in veel musicals van Andrew Lloyd Webber. Ook voor de musicalversie van Moeder, ik wil bij de revue componeerde hij de muziek.

Charley reist vanaf november van dit jaar door Nederland en gaat op 9 december in première in het Oude Luxor Rotterdam.

Volledig scherm
Jon van Eerd. © Shody Careman