Volledig scherm
Scène uit Hamilton, een van de best bezochte musicals op Broadway. In het midden Lin-Manuel Miranda, die tekst en muziek voor de musical schreef en zelf ook de hoofdrol voor zijn rekening neemt. © RV

Theaters op Broadway zijn hot en booming

De theaters op Broadway in New York hebben een recordseizoen achter de rug. Tussen mei 2018 en mei 2019 hebben ongeveer 14,8 miljoen mensen een toneelstuk bezocht, meldt The Broadway League. Dat is een nieuw record en leverde de theaters 1,8 miljard dollar (zo’n 1,6 miljard euro) op. Ook dat is een nieuw record.

Het vorige seizoen trok 13,8 miljoen mensen naar Broadway, wat ongeveer 1,7 miljard dollar in het laatje bracht. ,,Fenomenaal’’, noemt Charlotte St. Martin, chef van de overkoepelende organisatie, de aantallen.

Een van de achterliggende oorzaken van de florerende theaterbusiness is het almaar toenemende toerisme in New York. Ongeveer 63 procent van de theaterbezoekers is toerist. Daarnaast was er op Broadway met 72 shows ontzettend veel keus voor de theaterliefhebber.

Een van de populairste stukken was de musical Hamilton, die het levensverhaal vertelt van de Amerikaanse politicus en een van de Founding Fathers van de Verenigde Staten Alexander Hamilton aan de hand van rapmuziek. De musical was dit seizoen goed voor een opbrengst van 165 miljoen dollar.

De gemiddelde ticketprijs op Broadway was 124 dollar.