Volledig scherm
Bezoekers arriveren op het festivalterrein. © ANP

Advocaten voor het eerst aan het werk op Lowlands

Het muziekfestival Lowlands heeft dit jaar een primeur. Voor het eerst zijn er fysiek advocaten aanwezig om festivalgangers bij te staan. Het Openbaar Ministerie heeft al jaren een zogenaamde 'wasstraat' op het terrein, waar festivalgangers die de wet overtreden zich moeten verantwoorden. Het gaat dan vooral om drugsbezit.

Vorig jaar ontstond commotie omdat aangehouden festivalgangers snel akkoord gingen met een boete om maar door te kunnen feesten. Feestgangers die niet akkoord gingen, kregen te horen dat ze naar een politiebureau in Lelystad werden gereden zonder garantie op terugkeer.  Advocaten protesteerden tegen deze gang van zaken, omdat festivalgangers niet begrepen dat ze op deze manier snel een strafblad oplopen.  

Proceskosten
Dit jaar is er daarom in de wasstraat een container voor advocaten neergezet. Die kunnen de opgepakte feestvierders meteen van raad en daad voorzien. Op drugsbezit tijdens festivals staat een iets mildere straf, maar volgens advocaten kan het altijd raadzaam zijn om een advocaat te raadplegen. Advocaten die op andere festivals dienst draaien, geven aan dat ze regelmatig iets van de straf af krijgen. Bovendien sparen festivalgangers zo dure proceskosten uit.

Boete
Het eerste gesprek met een advocaat op een festival is doorgaans gratis.   Volgens de richtlijnen op een festival zal de politie het bezit van een enkele xtc-pil of een halve gram cocaïne nog door de vingers zien. Die hoeveelheden schaart men nog onder 'eigen gebruik'. Wie meer bij zich heeft, kan rekenen op een boete.