Volledig scherm
© ANP/ Ferdy Damman

Amstelveense dj (17) verovert Engeland

UpdateDe oer-Hollandse deejay Martin Garrix staat op één in Groot-Brittannië. Zijn single Animals ging meer dan honderdduizend keer over de toonbank. Daarmee liet hij wereldsterren als Lily Allen en Eminem achter zich.

De 17-jarige deejay is de veertiende Nederlander die een nummer 1-hit scoort in Groot Brittannië. 'Dit kwam echt totaal onverwacht. Zondagmiddag kreeg ik een telefoontje dat mijn single op één was binnengekomen. Sinds dat moment hebben we alleen maar feest gevierd. Twitter ontplofte en ik ben benaderd door bijna alle Engelse media,' vertelt de 17-jarige Martijn Garritsen, zoals de dj eigenlijk heet.

De single Animals was in eerste instantie helemaal niet bedoeld voor de radio. 'Het was echte clubtrack, maar radiostations hebben het nummer opgepikt en helemaal grijs gedraaid,' aldus de dj.

Pussycat
Garrix zorgt voor de veertiende Nederlandse nummer 1-hit in Groot-Brittannië. In 1976 was de Limburgse popgroep Pussycat de eerste met hun single Mississippi. Opvallend genoeg wisten daarna alleen dance-nummers door te stoten tot de top van de lijst.

'Ik weet het nog precies. We werkten in de studio aan ons nieuwe album toen een studiomedewerker binnen stormde met het goede nieuws. We hadden het niet zien aankomen, omdat Mississippi al meer dan een jaar uit was in Nederland,' vertelt Marianne Veldpaus, één van de zangeressen van Pussycat.

Enorm balen
Hun platenlabel wilde de single helemaal niet uitbrengen in Engeland. 'EMI zag het niet zitten. We hebben Mississippi toen op een klein en onbekend label uitgebracht. Toen het een hit werd hebben we ons bescheurd van het lachen. EMI baalde enorm en heeft daarna al onze platen in Engeland uitgebracht,' vertelt Veldpaus.

Ferry Ridderhof, van het technoduo Doop, was ook succesvol in Groot-Brittannië. 'Het is erg bijzonder om op één te staan in Groot-Brittannië. Engeland geldt toch als het muziekland bij uitstek. De bekendmaking van de nieuwe lijst is elke zondag weer spannend. De nieuwe nummer één krijgt veel aandacht. Alle wereldsterren willen op die positie binnenkomen in Engeland, omdat het een teken van populariteit is.'

Ridderhof profiteerde flink van de nummer 1-notering. 'Er ging een wereld voor ons open. De boekingen stroomden binnen. Niet alleen uit Engeland, maar uit heel Europa. Engeland is een voorloper op gebied van muziek.'

Het beeld dat Ferry Ridderhof schetst herkent de zangeres van Pussycat niet. 'Wij hebben nooit opgetreden voor het Engelse publiek. Het was niet lucratief genoeg. Wij speelden liever in Duitsland. We zijn alleen bij een paar Engelse televisieprogramma's geweest. Best bizar dat het Engelse publiek ons nooit live heeft gezien, terwijl we er miljoenen platen hebben verkocht,' zegt Marianne Veldpaus.

Oppepper
De fans van Martin Garrix moeten ook nog even geduld hebben voordat hij weer op Engelse bodem optreedt. 'Dit weekend was ik in Dublin, Duitsland en Rotterdam. Volgend weekend draai ik in Italië en Oostenrijk en die week daarna start mijn toer door Azië,' vertelt de dj.

Garritsen ziet zijn nummer 1-notering als een extra oppepper voor zijn carrière. 'Door het succes van Animals sta ik volgend jaar op de festivals waar ik altijd van heb gedroomd. Het is nu aan mij om ervoor te zorgen dat het publiek mijn muziek blijft waarderen.'