Volledig scherm
Freddie Mercury tijdens een optreden in 1985. © anp

Asteroïde naar Mercury vernoemd voor 70ste verjaardag

Freddie Mercury is niet langer alleen de naam van Queen's zanger, maar ook van een asteroïde. Voor wat de zeventigste verjaardag van de zanger zou zijn, heeft het Astronomical Union's Minor Planet Centre een astroïde naar Mercury vernoemd, schrijft de Telegraph. Mercury overleed in november 1991 op 45-jarige leeftijd aan aids.

De asteroïde heet vanaf nu Asteroid 17473 Freddiemercurie, ter nagedachtenis aan de zanger. Mercury kreeg de eer vanwege zijn ,,kenmerkende geluid en grote stembereik die de kenmerkend waren voor zijn stijl van optreden en omdat hij gezien wordt als één van de grootste rockzangers aller tijden'', aldus de International Astronomical Union.

De aankondiging van de vernoeming van de asteroïde werd gisteravond bekendgemaakt door Brain May, de gitarist van Queen en een astrofysicus, tijdens herdenkingsfeest in Zwitserland.

3,2 kilometer

In 1991 werd de astroïde ontdekt, het jaar waarin Mercury overleed. De ruimtesteen bevindt zich in de planetoïdegordel die tussen Mars en Jupiter draait en heeft een diameter van ongeveer 3,2 kilometer. De  astroïde is echter niet te zien vanaf de aarde zonder gebruik te maken van een telescoop. 

Freddie Mercury is niet de eerste die een astroïde als naamgenoot krijgt. Eerder werden er al stenen vernoemd naar The Beatles en Bruce Springsteen.

  1. Beste Zangers? Beste hits! Tientallen miljoenen views voor deze knallers
    PREMIUM

    Beste Zangers? Beste hits! Tientallen miljoenen views voor deze knallers

    Niet The Voice of Holland, niet Holland's Got Talent en ook niet een andere talentenjacht, maar Beste Zangers is het programma om te scoren als artiest. Glennis Grace gaf haar ingedutte carrière een nieuw leven met een dikke nummer 1-hit, André Hazes stapte voor het eerst uit de schaduw van zijn beroemde vader en Davina Michelle werd de succesvolste vrouwelijke artiest ooit in de Nederlandse Top 40. Het zangprogramma van de AvroTros kan met recht een hitmachine worden genoemd.