Bootsy Collins
Volledig scherm
Bootsy Collins © Eric Borsje

Bassende Bootsy opent NSJ met spetterende funk

NSJ 2014In een snikhete Nile-zaal ging vanmiddag North Sea Jazz 2014 in Rotterdam van start met de P-Funk van Bootsy Collins.

Met zijn onafscheidelijke stervormige bas bracht Bootsy (62) de P-Funk naar Rotterdam, waar de gelauwerde bassist het 'Mothership' liet landen, een speelse verwijzing naar zijn jaren bij Parliament met die andere funk-legende George Clinton.

Met zijn 13-koppige Funk Unity Band speelde hij zijn funky klassiekers, inclusief een-tweetjes met het publiek, en natuurlijk kon hij het niet laten het podium af te stappen om wat dichter bij zijn funkateers te komen. Samen met wat verkleedpartijen en danseressen kon deze editie van Nort Sea jazz zich geen betere opening wensen.

Robert Glasper
Volledig scherm
Robert Glasper © anp

Robert Glasper
In de grote Maas-zaal mocht de Amerikaanse pianist Robert Glasper met zijn groep Experiment het spits afbijten. Hij werd hierbij begeleid door het Metropole Orkest onder leiding van Vince Mendoza. De enigszins gelikte sound van het orkest dissoneerde wonderlijk goed met het scherpe en virtuoze pianospel van Glasper en zijn al even getalenteerde bandleden.

Jammer dat groepjes mensen het nodig vonden om het concert te verstoren met hinderlijk gekwebbel. Het kon een geslaagd begin van het festival gelukkig niet verhinderen.

Emile Roemer op NSJ 2014.
Volledig scherm
Emile Roemer op NSJ 2014. © Eric Borsje

Roemer koopt blind een drie-dagenkaart
Emile Roemer, SP-fractieleider in de Tweede Kamer grijpt het zomerreces aan om North Sea Jazz te bezoeken. Hoewel we hem kennen van een voorliefde voor de harde muziekgenres, gaat hij een weekend lang los in Rotterdam: 'Ik koop van te voren al een kaart, zonder dat het programma bekend is.

De politicus verheugt zich vooral op de optredens van het Metropole Orkest, Gregory Porter en Sheila E.