Cyber-Polsbandje als digitaal Lowlands-dagboek

Lowlands 2014Veel festivalgangers krijgen ermee te maken. Je hebt een leuke avond gehad, maar de volgende dag herinner je je niet alles meer. Gelukkig heeft Lowlands daar iets op gevonden: het RFID bandje. Met dit fel oranje polsbandje is het mogelijk om alle persoonlijke Lowlandsherinneringen op een slimme manier op te slaan en na het festival weer op te halen.

Het polsbandje is ontwikkeld door Nedap, een bedrijf dat zich richt op verschillende technologische ontwikkelingen. "Er zijn vele activiteiten waar je toegang mee krijgt met dit bandje. Zo kun je bij ieder podium inchecken bij een speciale in-checkpaal', legt Steven van der Vecht van Nedap uit bij een Memory Meeting Point.

'De gegevens worden op de chip opgeslagen die tegelijkertijd is gekoppeld aan een Facebook-account. Op die manier kun je later terugzien bij welke podia je bent geweest en welke artiesten je daar hebt gezien.'

Superhandig
7000 Bezoekers hebben op de tweede dag een felgekleurd polsbandje om en er komen ieder uur meer mensen bij. 'Ik vind het superhandig. Je kan aan je Facebook-vrienden laten weten welke artiesten je hebt gezien en ook kan je foto's delen', legt een bezoeker uit.

De foto's kan men laten maken je bij verschillende fotopunten. 'Na het festival krijg je een Spotifylist opgestuurd met de muziek van de bands die je hebt bezocht, handig om vette artiesten terug te vinden."

Inchecken
Hoewel de meeste mensen het bandje gebruiken als digitaal dagboek, zijn er ook bezoekers die het op een andere manier gebruiken. 'Ik probeer zo vaak mogelijk in te checken bij de verschillende palen. Er wordt een digitale lijst bijgehouden met de mensen die het meest inchecken. Vorig jaar stond een vriend van mij op plek twee en ik probeer hem nu te verslaan', lacht een vrouw.

'Ik sta op dit moment op nummer twaalf en mijn vriend op nummer vier, dus het gaat al de goede kant op. Je kan er niks mee winnen, uiteindelijk gaat het om de eer.'

Vervelend
Nedap is nu alweer bezig het product verder te ontwikkelen. Een aantal bezoekers heeft nog wel wat tips. 'Ik vind dat er nog een aantal palen bijgeplaatst kunnen worden. Af en toe staat er een rij om in te checken en dat is vervelend als je op tijd bij een concert wil zijn. Ook zou het bandje met een app gekoppeld kunnen worden, zodat je via een gps-signaal precies kan zien waar je vrienden lopen.' (FaceCulture)