Volledig scherm
© Shody Careman

De lekkerste zomerliedjes

playlistEen zomerhit hoeft niet per se over zon, zee en strand te gaan, constateert popverslaggever Stefan Raatgever bij de selectie van de vijf lekkerste zomerhits ooit gemaakt. Beluister ze (en nog 10 hits) hieronder.

Volledig scherm
© AD

1. In the Summer Time - Mungo Jerry
Waren dit die zomerdagen waarop Kid Rock 38 jaar later terugblikte met zijn nostalgische All Summer Long? Mungo Jerry, de Engelse band van frontman Ray Dorset, vatte in 1970 het lome ritme van een hete zomerdag in een zonnig niets-aan-de-hand-liedje. De regel 'Have a drink, have a drive, go out and see what you can find' werd iconisch. En hoewel inmiddels natuurlijk door alle BOB-campagnes in het verkeer achterhaald, geldt dat levenslustige optimisme nog steeds als mantra voor een onbezorgde zwoele avond.

Volledig scherm
© AD

2. Summer Wine - Nancy Sinatra & Lee Hazlewood 
Het broeierigste gitaarloopje uit de popgeschiedenis geeft dit onalledaagse duet de allure van een James Bond-song gezongen in een tropisch zwemparadijs. Nancy, de dochter van Frank Sinatra, en de Amerikaanse charmezanger Hazlewood vertellen het donkere sprookje van de klant die valt voor de 'zomerwijn' van een verleidelijke prostitué en bij het ontwaken beroofd blijkt van zijn 'silver spurs, a dollar and a dime.' Een zomerhit voor boven het laatste drankje op het terras wanneer het nog te warm is om te gaan slapen. Ook de moeite waard: de licht curieuze versie Vlaamse coverversie Toverdrank van Guido Belcanto en An Pierlé.

Volledig scherm
© AD

3. Gypsy Woman - Crystal Waters 
Als ik denk aan zo'n bijna oneindige zomerdag uit de tijd dat de schoolvakantie van zes weken nog voelde als een half leven, denk ik aan Crystal Waters. Terugrekenend was het zomer tussen groep 7 en groep 8 van de basisschool. Warm ongetwijfeld. En middenin de periode dat ik me bewust werd van muziek op de radio. Dat monotone deuntje op de synthesizer, die zwoele maar afstandelijke stem en dan natuurlijk het refrein dat je zelfs slapend meezingt: La La Dee/ La Da Da. Dat schalde voor mijn gevoel uit elk transistorradiootje op het strand. Dat het lied een sombere ode aan een dakloze zigeneurmuzikante is, viel me toentertijd uiteraard absoluut niet op.   

Volledig scherm
© AD

4. Pour un flirt - Michel Delpech 
De zomer is ook: Radio Tour de France op de snelweg naar huis. Het liefst een beetje krakerig en veel Franstalige muziek. Gerard Lenorman natuurlijk, met zijn Ballade des gens hereux of Jacques Dutronc met zijn chanson over ontwakend Parijs. Maar toch het liefste nog iets luchtigers. Want wie hoort in Pour un flirt van de in januari overleden Michel Delpech niet de aansporing tot een vrolijke flitsromance aan de zwembadrand? En dan nu weer over naar Gio Lippens op de top van Alpe D'Huez...  

Volledig scherm
© AD

5. Macarena - Los Del Rio 
Bijna vergeten. Zomerhits zijn natuurlijk ook soms gewoon lekker fout. De goeie gaan over een ontluikende liefde tussen de zandkorrels aan een azuren zee, maar de beste gaan juist helemaal nergens over. Én ze hebben een onzinnig dansje voor als de avond verder dan twee kannen sangria is gevorderd. In 2002 zwaaiden we in juli onze vlakke handen maniakaal over elkaar heen op de klanken van The Ketchup Song (Refrein: Aserejé/Ja deje tejebe tude jebere/Sebiunouba majabi an de bugui an de buididipí), maar het lekkerst draaiden we toch met de heupen op Los Del Rio's  onverslijtbare Macarena.

Reageer op dit artikel op onze Facebook pagina