Volledig scherm
© anp

Dimitri van Toren scoort met Hé, kom aan...

top 40Dé hitlijst bestaat 50 jaar. Het AD put elke maandag uit het rijke archief. Vandaag terug naar 1973.

'Hé, kom aan, blijf niet staan en loop me achterna...' In 1973 sprintte de uptempo-single van Dimitri van Toren door de Top 40, gevolgd door het niet minder succesrijke Een lied voor kinderen. Nog altijd treedt de Brabantse bard, 74 inmiddels, op.

Hij leek uit het niets te komen, maar Dimitri van Toren had er al een carrière op zitten toen Hé, kom aan een grote hit werd.

In het trio The Lettersets (1963-1965) speelde de zanger/gitarist onder zijn echte naam Jan van Toren met onder anderen Pierre 'Vader Abraham' Kartner op contrabas. Het repertoire: folkmuziek en het Franse chanson.

,,Toen ik in 1966 als solist verder ging, had ik al twee elpees uitgebracht. Van het eerste album werd Hé, kom aan op single gezet - 7 jaar later dus. Ik bewandelde in die zin de omgekeerde weg, want in de platenindustrie moet je eerst een hit in handen hebben."

Zeker, het succes van Hé, kom aan - iedere vijftiger en zestiger van nu heeft de melodie nog paraat - verbaasde hem. ,,Het nummer kende een enorm tempo. Dat was nieuw. En de tekst sloeg eigenlijk nergens op: 'Hé, kom aan, blijf niet staan en loop me achterna. Door de straat, over 't plein met je tingeltamboerijn. Met je hand vol geld en je Herculesheld. Je haren in de wind en alles wat je vindt...' Als mensen vroegen: 'Waar gaat het over?' zei ik altijd: 'Mmmmm, da's moeilijk uit te leggen'."

Niet alleen in eigen land, maar ook in Vlaanderen genoot Dimitri van Toren in de jaren '70 grote populariteit. En nog steeds. ,,Ik word in het Nederlandstalige deel van België nog altijd beschouwd als kleinkunstenaar in de traditie van een Miel Cools.

,,Het waren prachtige tijden. Met Nederlandse artiesten als Peter Blanken, Elly en Rikkert, Joost Nuissl en Jules de Corte - mijn beste vriend en een fantastisch mens - vormden we een hechte club. Bovendien werkte ik op mijn platen samen met grootheden als Jan Akkerman en Pierre van der Linden van Brainbox."

Dimitri van Toren onderscheidde zich van andere vaderlandse singer-songwriters door zijn unieke, kraakheldere stem met een prachtig, somtijds dramatisch timbre. Zijn teksten waren poëtisch, soms neigend naar het 'zweverige' en weerspiegelden in die zin de tijdgeest van de roerige en rebelse jaren '60 en '70.

'Dit is een lied voor kinderen. Het is gisteren gemaakt. Omdat ze morgen uitgespeeld zijn. Een trappenhuis wordt nu hun speelplaats' klonk het in zijn tweede hit, gevolgd door een typisch Van Toren-refrein: 'Diediediediediedaidaidam...'

Al op zijn tweede album met de veelzeggende titel Tussen hemel en aarde gaf Van Toren blijk van zijn grote affiniteit met de Oriënt, onder meer in het nummer Ravi Shankar, opgedragen aan de vermaarde Indiase sitarspeler. In de jaren '80 was hij veel in India te vinden. Zijn reizen dienden als inspiratie voor zijn plaat Alsof de maan de aarde kust (1989).

Het mag dan zijn laatste album zijn - in Vlaanderen is Dimitri van Toren tot op de dag van vandaag een graag geziene gast.

Wat is jouw grootste Top40-hit allertijden?

50 jaar Top 40

Volledig scherm
© ANP Kippa

Dé hitlijst bestaat 50 jaar. Het AD put elke maandag uit het rijke archief. Vandaag terug naar 2007.

7 januari
André Van Duin presenteert de eerste aflevering van de Abominabele Top 2000. Het is de voorloper van de Dik Voormekaar Show, waarin voor het eerst het typetje Ome Joop te horen is.

14 januari
Ruim 40 landen zenden het concert Aloha From Hawaii van Elvis Presley uit. Het is het eerste popconcert in de geschiedenis dat live via satelliet wordt uitgezonden.

10 februari
In Zweden doet ABBA mee aan de nationale voorronde voor het Eurovisie Songfestival. Ze winnen niet, maar scoren een Top 40-hit met hun inzending Ring Ring.

8 september
Acteur Ton van Duinhoven scoort een opmerkelijke hit met de conference Nou Jaap Swart Eindelijk Opsodemietert. Het is een van de weinige Top 40-hits die alleen uit gesproken tekst bestaat.