Volledig scherm
© Hollandse Hoogte

Dizzy Man's Band: lolbroeken met zeventien hits

50 jaar top 40Zeker, ze heten nog altijd 'lolbroekenband' en maken 'pretpop', maar de karakteristieken doen de Dizzy Man's Band, die in 1972 twee grote hits scoorde met A matter of facts en Jumbo, echt tekort. Zanger Jacques Kloes (67) over de gouden jaren '70 van de Noord-Hollandse formatie, de eerste echte feestband van Nederland.

Nog altijd bezit Jacques Kloes een dijk van een stem. Wie het magnum opus van de Dizzy Man's Band beluistert - het wervelende The Opera uit 1975 - hoort de geboren Heemskerker op zijn best. Met vocale uithalen als die van een lyrische tenor in een willekeurige operette van Johann Strauss jr. ,,De stem,'' zegt Kloes, ,,heb ik nog steeds. Nee, ik ben niet vocaal geschoold. Mijn vader had een kroeg in Heemskerk met een jukebox. Elvis Presley, Little Richard, Fats Domino... Ik brulde het als puber allemaal mee op het biljart.''

De Dizzy Man's Band, opgericht in 1969, liet zich in het begin vooral inspireren door groepen als Blood, Sweat and Tears en Chicago - Amerikaanse bands, die veel jazz, rhythm & blues en (psychedelische) rock in hun repertoire stopten. En de typerende blazerssecties werden ook door 'De Dizzy's' overgenomen.
Maar waarin Jacques Kloes en de zijnen zich onderscheidden van voornoemde groepen, was de wervelende podiumact en de swingende aanstekelijkheid die hen tot een van de eerste authentieke feestbands in Nederland maakte. ,,En nog steeds willen we dat er wat gebeurt op het podium,'' aldus Kloes. ,,Dat statische is niks voor ons. Tegenwoordig  parodiëren we Koos Alberts, inclusief rolstoel, de Zangeres Zonder Naam, treden we op als de Blues Brothers en komt ook Kabouter Plop voorbij. Er moet wat te zien én te lachen zijn.''

Reputatie
Door de reputatie van formatie met een hoge amusementswaarde, werd de Dizzy Man's Band in muzikale zin dikwijls niet serieus genomen. Geheel onterecht. Tickatoo (de eerste hitsingle uit 1972) met de moddervette basloop à la Down on the corner van Creedence Clearwater Revival, het uptempo jazz-bluesnummer A matter of facts en de doldwaze glamrock van The Show (nog altijd genoteerd in de Top 2000) zijn stuk voor stuk juweeltjes. Buitenlands succes was er ook: In Duitsland, Oostenrijk, Scandinavië en Turkije, waar het B-kantje Mickey Mouse een hit werd.
Stoned

Hits
Liefst zeventien hits had de groep op haar naam staan toen de band in 1983 werd ontbonden. Jacques Kloes: ,,Ikzelf was er wel even klaar mee. Ik zat in die tijd stevig aan de drank en de dope. Stond vaak stoned als een aap te zingen.'' Lachend: ,,Dat viel nauwelijks op, overigens.''
De zanger koos reeds in 1978 voor een parallelle solocarrière, die onder meer resulteerde in You make it allright - een duet met Patricia Paay. En hij begon, in goede familietraditie, een muziekcafé in Beverwijk.
Tegenwoordig trekt de Dizzy Man's Band weer, net als vroeger, langs de Nederlandse zalen: van de oude kern zijn alleen Kloes en drummer Joop Tromp over. Gebleven zijn de tomeloze energie en misschien wel het meest indrukwekkende stemgeluid uit de vaderlandse popmuziek.

Wat is jouw grootste Top40-hit allertijden?

50 jaar Top 40
Dé hitlijst bestaat 50 jaar. Het AD put elke maandag uit het rijke archief. Vandaag terug naar 1972

25 februari 
De dag voor zijn 40ste verjaardag is Johnny Cash te gast op het Grand Gala Du Disque. Tijdens zijn optreden krijgt hij een taart van 1 meter.

18 maart
André van Duin scoort zijn eerste hit met het liedje Angelique. Van Duin is met grote voorsprong de best scorende komiek in de geschiedenis van de Top 40.

25 maart
Met het liedje Après Toi wint de Griekse zangeres Vicky Leandros namens Luxemburg het Eurovisie Songfestival. Als Het Om De Liefde Gaat van Sandra & Andres eindigt als vierde.

5 augustus
De Zangeres Zonder Naam scoort haar grootste Top 40-hit met Mandolinen in Nicosia. Nicosia is de hoofdstad van Cyprus.