Dotan kan grote arena's vullen met slaapkamermuziek

recensieMet een uitverkocht concert in de Ziggodome bekroonde Dotan maandagavond opnieuw een zeer succesrijk jaar. Daarin bewees de singer-songwriter dat slaapkamermuziek ook grote arena's kan vullen.

Eigenlijk maakt hij geen muziek voor een zaal van het formaat Ziggodome. Zijn sferische pop is bij uitstek geschikt voor zalen van huiskamerformaat. Daar speelde hij tot twee jaar geleden ook, vertelde hij met een brok in z'n keel aan het begin van zijn grootste eigen concert ooit. 17.000 mensen kochten er nu een kaartje. ,,Dat had ik nooit durven dromen,'' zei hij.

Dotan bewees met zijn in sprinttempo afgelegde parcours naar de Nederlandse poperedivisie al het ongelijk van alle twijfelaars aan de reikwijdte van zijn dromerige popmuziek. Zijn succes is juist dat geen enkele andere Nederlandse artiest klinkt zoals hij. In een steeds eenvormiger muzikaal landschap vond hij een onontdekte niche en dat maakt luisteren naar zijn troostrijke stem bijna per definitie prettig.

Timing
Dat het concert op de donkerste dag van het jaar werd gehouden was een bewijs van perfecte timing. In het duister werkt, zo getuigde ook de sobere belichting, Dotans muziek nog beter.  De capaciteiten van een publieksmenner als Marco Borsato of Paskal Jacobsen heeft de zanger (29) nog niet, maar hij maakte met zijn charme veel goed. Of de zaal wel wilde beloven dat die een nieuw liedje met applaus zou ontvangen, merkte hij bijvoorbeeld op voor hij Shadow Wind inzette. Anders durfde hij het niet te spelen.

Overbodige onzekerheid, zo bleek. De slaapkamersong past naadloos in Dotans stemmige oeuvre. De zanger maakt deel uit van de nieuwe generatie Nederlandse popartiesten die niet bang is pas verworven succes om te zetten in grootschalige concerten. Kensington loopt tot nu toe voorop met een uitverkocht tweeluik in de Ziggodome, maar Dotan doet nauwelijks onder voor de rockband. Hij is inmiddels zelfs in het bezit van vier noteringen in de Top 2000. Zijn hoogste, uiteraard het ultieme heimweemedicijn Home, piekt dit jaar op de 32e plek.

Volledig scherm
© Marco Okhuizen