Volledig scherm
© ANP

Drake eindelijk op het podium met gemakzuchtige show

Hij liet zes eerdere data voorbijgaan, maar zaterdag verscheen rapper Drake dan toch in de Ziggo Dome. De populairste hitparade-artiest van het moment overtuigde slechts bij vlagen.

Een excuus kwam er niet. Wel een bedankje voor het geduldige wachten. Rapper Drake (30) leek het te menen. De aanloop naar de opening van het Europese gedeelte van zijn Boy Meets World Tour was er een van hindernissen. Tweemaal stelde de Canadese ster enkele optredens op het laatste moment uit. Het premièreconcert werd uiteindelijk tien dagen opgeschoven. Wie zaterdag de vele internationale bezoekers in de Ziggo Dome zag, kon zich voorstellen hoe veel fans de afgelopen anderhalve week vergeefs naar Amsterdam waren gereisd.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

Maar dat chagrijn was snel vergeten door wie er zaterdag wél bij was. Drake ontving vanaf zijn opkomst bij elke beweging een orkaan van gejuich. De rapper, die van de originele rauwe hiphop nauwkeurig de scherpe randjes afvijlde en zo in sprinttempo de koning van de hitlijsten werd, genoot zichtbaar van de bijval. Geheel alleen op de immense bühne, die via een catwalk diep de zaal in voerde, stuiterde hij mee op de applausgolven.

Oogverblindend
Of die allemaal terecht waren, was twijfelachtig. Want de prestatie van Drake zelf stak wel erg bleek af tegen het oogverblindende visuele spektakel om hem heen. Het in elkaar schroeven van de lichtstellages duurde misschien veel langer dan verwacht: het resultaat was overdonderend. Net als de Red Hot Chili Peppers in november vorig jaar had Drake de Ziggo Dome vol gehangen met van kleur verschietende en bewegende bollen.

Ze boden de liedflarden - Drake maakte vrijwel geen enkele song helemaal af - de broodnodige ondersteuning in een verder nogal eendimensionale show waar de vlammenwerper permanent op standje 'inferno' bleek te staan.

Een ander spektakelelement, een reusachtige ballon waarop een planeet werd geprojecteerd, bleek eerder een obstakel dan een hulpstuk. Op een kleine verhoging manoeuvreerde Drake er minutenlang nogal onhandig omheen.

Playbacken
Aantrekkelijk aan zijn muzikale palet is dat Drake zowel een vaardige rapper als een zwoele zanger is. Na een serie vurige raps vormde het zoete Hotline Bling daardoor een fraai contrast. Maar hoeveel zong Drake nu eigenlijk live? De twee coupletten van zijn hit Work met Rihanna leken rechtstreeks van de geluidsband te komen en tijdens zijn monsterhit One Dance deed hij niet eens moeite het playbacken van het refrein te verbergen.

Het maakte de zaal weinig uit. Die ging voldaan naar huis. Maar het had Drake gesierd als hij iets meer inspanning van zichzelf had geëist.