Volledig scherm
© HH

Iggy Pop shockeert Toppop

50 jaar top 40Dé hitlijst bestaat 50 jaar. Het AD put elke maandag uit het rijke archief. Vandaag terug naar 1977. Voor veel tieners was het optreden van Iggy Pop in Avro's Toppop de eerste kennismaking met punk. Waar het popprogramma van Ad Visser veelal welluidende liedjes van frisgeschoren groepjes afwisselde met rock van respectabele mannen met baarden, bracht Iggy Pop met Lust For Life iets nieuws in de Avro-studio: anarchie, puinhoop en reuring.

Terwijl fotografen, journalisten en technici in het najaar van 1977 geduldig wachten tot Iggy Pop zijn hit Lust For Life zou gaan playbacken in de studio van Avro's Toppop, blijft de kleedkamerdeur van Iggy - echte naam: James Osterberg - potdicht. De Amerikaanse punkrocker, die een cultstatus geniet vanwege zijn baanbrekende gitaarband The Stooges, weigert te verschijnen.
Tot de technici van lieverlee besluiten om een generale repetitie te doen zonder de hoofdpersoon. Wanneer ze de muziek instarten om de belichting te regelen, stormt Iggy plotsklaps de studiovloer op voor een krap 4 minuten durende playbackshow, waarbij hij als een spastische epilepsiepatiënt over de grond kronkelt en de kamerplanten uit de studio naar het hiernamaals helpt.
Dat mensen het ruim 35 jaar later nog over dat spraakmakende optreden van de Amerikaanse oerpunker hebben, begrijpt Ad Visser nauwelijks.

,,Natuurlijk: hij deed iets op televisie wat nooit eerder was gedaan. Perfect getimed ook. Hij stormde als een wervelwind, met blote, bebloede bast, de studiovloer op. Maar echt onder de indruk was ik niet. Nu ben ik dat ook niet zo snel, maar voor een artistieke topprestatie kan ik echt diepe waardering hebben. Maar om nu te zeggen dat het optreden van Iggy in die categorie viel: nee! Het was hooguit een perfect staaltje van showmanship.''

Visser zegt het prima te vinden dat Iggy Pop zich op brutale wijze wilde manifesteren ten koste van de decorstukken en planten in de studio. ,,Zoals er wel meer kunstenaars zijn die last hebben van extreme geldingsdrang. Kunst staat voor een deel gelijk aan het zoeken naar nieuwe, andere vormen. Iggy maakte een statement en wilde bestaande regels verbuigen en breken. Prima, maar moeten we daar nu nog over praten?"

Morrison
Volgens Visser was de bizarre act van Iggy Pop volledig geïnspireerd op Jim Morrison, frontman van The Doors. In zijn begin dit jaar verschenen memoires Strange Days schrijft hij dat Iggy in 1967 aanwezig was bij een optreden van The Doors op de Universiteit van Michigan. Morrisson was die avond in een recalcitrante bui. Hij zette het op een zuipen, wierp brandende sigaretten het publiek in en weigerde zijn hits te zingen. Een groot deel van de fans was woedend, maar niet Iggy Pop. Die vond het optreden volgens Ad Visser een cultureel statement van de eerste orde. Visser: ,,Allemaal leuk en aardig, maar zullen we het nu over iets anders hebben? Ik was laatst op een festival, Down The Rabbit Hole, waar Iggy optrad en ook de band The War On Drugs. Ik was erg onder de indruk van The War On Drugs en hoe ze elementen uit de muziekgeschiedenis naar het nu brachten. Bij het optreden van Iggy dacht ik toch een beetje: dit was Andere Tijden, terug naar de onze.''

50 jaar Top 40: 1977

26 april
In New York opent Studio 54 zijn deuren. De discotheek groeit in korte tijd uit tot de beroemdste ter wereld. Veel grote sterren, zoals Mick Jagger en Andy Warhol, zijn vaste klant en over seks en drugs wordt niet moeilijk gedaan.

11 juni 
Boney M scoort de grootste hit van het jaar met Ma Baker. Het liedje is gebaseerd op de echt bestaande Ma Barker (1873-1935), die de moeder was van vier criminele zoons. Zij stond tevens model voor Ma Dalton uit de Lucky Luke-strips.

3 september
Het Spaanse meidenduo Baccara scoort twee achtereenvolgende nummer 1-hits met Yes Sir, I Can Boogie en Sorry, I'm A Lady. De zwoele stemmen met zwaar Spaans accent werden in heel Europa een succes.

 1. Nederlandse Eyelar schreef comeback-single Demi Lovato: ‘Volgend jaar zelf op de Grammy's’
  PREMIUM

  Nederland­se Eyelar schreef comeback-sin­gle Demi Lovato: ‘Volgend jaar zelf op de Grammy's’

  De comeback van de Amerikaanse hitzangeres Demi Lovato heeft een Nederlands tintje. De popster zong afgelopen weekend bij de Grammy’s haar nieuwe nummer Anyone, dat mede werd geschreven door de Veenendaalse Eyelar Mirzazadeh (25). Het lied staat inmiddels op één in de hitlijsten in de Verenigde Staten. ,,We schreven het al voordat ze die overdosis nam, dus we dachten: dat komt nooit meer uit.”
 2. The Kelly Family komt eraan: ‘Dit is geen act, maar chemie’
  PREMIUM

  The Kelly Family komt eraan: ‘Dit is geen act, maar chemie’

  Ze begonnen in de jaren 70 als straatmuzikanten maar groeiden uit tot een cultgroep met ruim 20 miljoen verkochte albums. Over the Hump bezorgde The Kelly Family in 1994 de grote doorbraak in Europa. Dit album speelt de hoofdrol in de zilveren jubileumtournee van de Iers-Amerikaanse artiestenfamilie. Die doet volgende maand Nederland aan, maar wij zochten de zeven musicerende broers en zussen alvast op in Duitsland.