Volledig scherm
© Pim Ras

'Jaap Buijs maakte op zijn laatste dag nog geintjes'

Met de dood van Jaap Buijs, die gisteren in het ziekenhuis op 69-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van slokdarmkanker, verliest de Nederlandse muziekwereld een markante artiestenmanager. 'Don Jaap' vertegenwoordigde op geheel eigen wijze populaire nationale groepen en artiesten als de George Baker Selection, Dizzy Man's Band, Nick & Simon, 3JS en Jan Smit. Jan Dulles (3JS): ,,Ik schudde Jaap gisteren op zijn sterfbed nog één keer de hand en wist dat het laatste keer zou zijn''.

Volledig scherm
© PR
Quote

We zullen Jaaps smeuiige verhalen missen die in boekvorm een besteller zouden zijn geworden

Jan Dulles

3JS-zanger Jan Dulles was zaterdag toevallig in het ziekenhuis waar de Volendamse artiestenmanger Jaap Buijs werd verpleegd. ,,Het was zó tragisch om te zien. Hij wilde niet meer op deze manier. 'Jan, dit moet je niet krijgen', zei hij. Dat wilde hij nog wel even duidelijk maken."

Buijs bleef tot het allerlaatste moment geintjes maken, schetst Jan. ,,Toen ik wegging schudde hij me de hand. 'Hou je goed', zei hij." Jan Dulles noemt de dood van Jaap triest. ,,Net geen 70 jaar geworden. Maar eigenlijk was hij 210."

Sombere prognose
Jaap Buijs kreeg in augustus 2013 de diagnose maagkanker. Volgens zijn zoon Aloys en dochter Alice was op dat moment geen sprake van uitzaaiingen. Zijn maag werd verwijderd, Buijs moest chemotherapie ondergaan en krabbelde uiteindelijk weer op. De maagkanker die was geconstateerd bleek, aldus Alice, het gevolg van een eerdere operatie die haar vader onderging. ,,Mijn vader kreeg op zijn 18de een maagbloeding en moest daarvoor onder het mes. Op het bindweefsel dat op dat litteken achterbleef is uiteindelijk kanker ontstaan."

Recent keerde de ziekte toch weer terug in de vorm van een onbehandelbare vorm van slokdarmkanker die de artiestenmanager zaterdag fataal werd. Volgens zoon Aloys, zo verklaarde hij recent, had zijn vader nog maximaal een jaar te leven. Ondanks die sombere prognose stierf Jaap toch nog eerder dan verwacht.

Volledig scherm
© AVROTROS

Broer
Nadat hij als jongen werd getroffen door een maagbloeding hing Jaap, op nadrukkelijk verzoek van zijn moeder, zijn baantje bij de Volendamse visafslag aan de wilgen. ,,Ze wilde niet dat ik nog langer met loodzware kisten zou sjouwen'', zei Jaap Buijs eens.

Hij ging aan de slag bij zijn broer Jan Buijs, bijgenaamd Jan Tuf, die eind jaren '60 de eerste artiestenmanager van Nederland was. Jan reed op zijn brommertje langs zaaleigenaren om zijn band The Cats te verkopen. ,,Ik vond het prachtig wat Jan deed. Steeds vaker begon ik hem te helpen. Ik nam zelf een bandje onder mijn hoede en huurde voor een tientje in de week een boerderij van een vriend van mijn vader. Daar liet ik vier bandjes oefenen."

De broers richtten Artiestenbureau Volendam op dat in de roerige jaren '70 veel succes had met George Baker en The Cats. En Jaap en Jan manageden andere bekende bands als Pussycat, Drukwerk, de Dizzy Man's band en Unit Gloria. En passant openden de twee een winkel in videofilms en hifi-apparatuur.

Een inval van de FIOD werd het bedrijf bijna fataal, omdat de broers weigerden de boekhouding te openbaren aan de fiscus. Jaap kreeg er een voorwaardelijke gevangenisstraf voor, maar ging met opgeheven hoofd door. In 1985 overleed zijn broer Jan, waarna Jaap de naam van het bedrijf veranderde in Volendam Music. In zijn eentje bleef Jaap uiterst succesvol in het managen van artiesten zoals Piet Veerman, Anny Schilder en later Jan Smit, Nick & Simon en 3JS.

Succesformule
De succesformule van zijn job als selfmade manager? Buijs in 2008: ,,Er is geen school voor. Ik kan het niet uitleggen. Ik denk wel eens dat ik niets doe, hoewel ik er natuurlijk wel dag en nacht mee bezig ben. Vroeger was het simpel om een bandje te verkopen, nu draait het ook om imago, kledinglijnen en grote sponsordeals." Jaap Kwakman (3JS) typeerde Jaap Buijs eens als volgt: ,,Tegen Jaap zeg je geen twee keer 'nee', want dan vind je bij wijze van spreken de volgende dag een paardenhoofd in je bed." En zijn 3JS-collega Jaap de Witte: ,,Buijs weet gewoon de weg. Hij kent iedereen. Laten we eerlijk zijn: in Nederland stikte het van de goede bandjes, maar als je de juiste weg niet weet kun je het vergeten."

Volledig scherm
© Twitter
Quote

Buijs weet gewoon de weg. Hij kent iedereen. Laten we eerlijk zijn: in Nederland stikte het van de goede bandjes, maar als je de juiste weg niet weet kun je het vergeten

Jaap de Witte (3JS)

Jan Smit
Jan Smit weet dat als geen ander. Met hem zorgde Jaap Buijs voor de meest opvallende actie in zijn carrière. Jantje Smit was na een succesvolle loopbaan als kindster in de vergetelheid geraakt. Alleen oma's vonden hem nog leuk. Buijs maakte toen van Jantje Jan, in zijn eigen woorden: 'een prototype van hoe een artiest eigenlijk zou moeten zijn: een heel aardige, hardwerkende, nette jongen'.

Jaap Buijs, die door Jan werd beschouwd als 'tweede vader', zette zijn pupil in een klap weer op de kaart door hem in 2005 een reallifesoap te bezorgen: De Zomer Voorbij. Jan in 2008: ,,De TROS wilde in eerste instantie mijn soap helemaal niet maken. Jan Smit, wie is dat ook al weer? Toen heeft Jaap gewoon net zo lang gezeurd totdat ze overstag gingen. Echt twee jaar lang. Op een brakke maandagavond had de TROS dan eindelijk een gaatje op een onmogelijk tijdstip gevonden. Toen hebben ze een stukje van mijn dvd, een klein soapje, onaangekondigd uitgezonden. Daar keken gelijk 800.000 mensen naar. Het was het begin van veel mooie dingen."

Pensioen
Of bourgondiër Jaap Buijs rijk werd van zijn successen? Dat heeft hij altijd in het midden gelaten. ,,Ik heb mijn hele leven mijn best gedaan om het geld op te maken. En ik heb niet zo veel nodig'', zei hij in 2008. ,,Vroeger dronk ik vier of vijf glazen wijn per dag. Tegenwoordig val ik al bij nummer vier van mijn stoel." In datzelfde jaar namen zijn zoon Aloys en dochter Alice het bedrijf over. Jaap bleef nog wel op de achtergrond actief.

In februari 2011, twee jaar voor de diagnose maagkanker, werd zijn 65ste verjaardag nog groots gevierd in Volendam. Op de surpriseparty kwamen tientallen artiesten uit zijn stal en ook andere Nederlandse sterren af. Terecht, benadrukte Nick Schilder op dat moment. ,,Hij gelooft onvoorwaardelijk in zijn mensen, werkt dag en nacht en speelt altijd een zuiver spel. Hij is een vriend die loeistreng kan zijn. Als hij, op de achtergrond onvoorwaardelijk gesteund door zijn vrouw Gre, merkt dat we even verslappen, treedt hij direct keihard op. En wij vervolgens ook."

Geraniums
De laatste jaren deed Jaap Buijs het wat rustiger aan. Toch hield hij tot op het allerlaatste moment een vinger in de pap. Waarom? Ooit zei hij: ,,Met pensioen? Ik denk het niet. Waarschijnlijk stop ik nooit met werken. Een leven achter de geraniums zit er voor mij niet in. Ik vind de zondag als 'rustdag' al verschrikkelijk en ben altijd weer blij dat het maandag is."

Volgens Jan Dulles - 'we zullen Jaaps smeuiige verhalen missen die in boekvorm een besteller zouden zijn geworden' - stierf Jaap op dé jaarlijkse feestdag in het IJsselmeerdorp: de Volendammerdag. Dulles, op zijn facebookpagina: ,,Niemand was zo trots op Volendam als jij. Eigenlijk hoort het zo te zijn dat juist jij op Volendammerdag bent gestorven''.

Drink op mijBreng een toast uit op mijLaat de verhalen maar levendig zijnLaat je maar leiden door het leven Vergeet alle narigheidRust zacht, ouwe.

Posted by 3JS on  Sunday, 28 June 2015
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement