Volledig scherm
Jody Bernal in 2000. © Helene Wiesenhahn

Jody Bernal werd in één klap een bejubeld tieneridool

50 jaar top 40De single is nog altijd recordhouder. Que si, que no is de langst genoteerde nummer 1-hit aller tijden, die in 2000 liefst 15 weken achtereen de Top 40 aanvoerde. Jody Bernal, destijds 18, werd op slag een tieneridool. ,,Ik snakte naar rust en privacy.''

Volledig scherm
Jody nu. © ANP
Volledig scherm
© Daniella van Bergen

Het waren taferelen die deden denken aan de beste tijd van The Beatles. Voor huize Bernal in Delft hielden zich geregeld volksstammen van afwisselend gillende en kirrende bakvissen op, in afwachting van een glimp van hun held.

De 18-jarige Jody, groot geworden in het lokale jongenskoor de Buddy's, had een megahit met het zonnige Spaanstalige nummer Que si, que no en dat zou hij weten. ,,Ze kwamen uit Groningen en Limburg, uit Duitsland en België. Voor een handtekening, een foto of om me alleen te zien. Mijn moeder, die lieverd, deed altijd open. 'Het zijn wel je fans, jongen', zei ze dan.''

Roes
,,Ik was meestal niet thuis. Trad letterlijk overal op. Won zelfs een prijs voor de meeste optredens in 1 jaar: meer dan 300. Als ik thuis was, bleef ik dikwijls boven op m'n kamer. Ik was moe en had, als ik een keertje in Delft was, behoefte aan privacy. Mijn moeder beantwoordde alle post, handgeschreven. Maandenlang konden we niet aan tafel eten, omdat daar alle brieven op waren uitgestort. Vuilniszakken vol en simpelweg geadresseerd aan 'Jody Bernal, Delft.' Echt, ik at letterlijk mijn bordje leeg op de rand van m'n bed."

Hij beleefde, vertelt hij, die periode 'als in een roes.' De populariteit in eigen land, maar ook in Spanje, België en Duitsland. Het optreden bij het vermaarde Top of the Pops in Engeland. De duizenden aanzoeken van vrouwelijke fans die de in Colombia geboren Jody als een sekssymbool beschouwden.  

,,Achteraf moet ik zeggen dat het allemaal wel erg snel ging. Ik vloog van hot naar her. Ik onderging het meer dan dat ik het beleefde. Eigenlijk had ik weinig tijd om te genieten - de volgende dag moest je weer ergens staan. Bekendheid is in die zin overschat. Het is lang niet altijd leuk als je als jongen van 18 kleren koopt, een pashokje in moet vluchten omdat heel de zaak vol staat met fans, om vervolgens via de achteruitgang de winkel te verlaten."

Lekker pielen
Toch had hij het niet willen missen. Zijn carrière als jongensster legde immers het fundament voor zijn latere loopbaan in de muziek. Jody Bernal is nu 34, dj en onder meer werkzaam als vaste gast in de hippe hoofdstedelijke Club Nyx. Bovendien maakt en produceert hij zijn eigen (dance)muziek. ,,Ik doe alles van A tot Z zelf: bespelen, produceren, mixen... Lekker pielen, kan ik helemaal in opgaan."
Toch moet hij binnenkort op zoek naar een nieuwe locatie voor zijn thuisstu­diootje in Amsterdam. De reden? Jody Bernal wordt volgend jaar vader.

,,We zijn 4 maanden zwanger van onze eerste," glundert hij. Zijn leven wordt daarmee 'op z'n kop' gezet. ,,Ik verheug me er enorm op. Het wachten, dat is het moeilijkste. Het liefst heb ik het kleintje nu al in mijn armen."

Wat is jouw grootste Top40-hit allertijden?