Volledig scherm
De Amerikaanse bassist Larry Graham loopt door het publiek naar het podium. © anp

Jubilerend North Sea Jazz is een goudmijn voor Rotterdam

North Sea Jazz gaat morgen voor de tiende keer van start in Rotterdam. Het festival met een maatschappelijke waarde van 75 miljoen euro, levert gedurende een decennium 20 miljoen op.

Volledig scherm
Hilton-directeur Karin van den Berg: North Sea Jazz is goed voor de hotelbranche. © AD
Quote

North Sea Jazz is een legenda­risch festival dat goed is voor de stad en dus ook voor hotels

Karin van den Berg

,,Er gaat veel geld om in het North Sea Jazz Festival,'' weet merkadviseur Hendrik Beerda, die met zijn bureau Brand Consultancy de opbrengsten voor de lokale economie heeft becijferd. ,,Dat er jaarlijks 2 miljoen euro onder de streep overblijft, dus ná aftrek van alle gemaakte kosten, is uitzonderlijk veel.''

De 70.000 festivalgangers geven doorgaans het meeste geld uit aan entreekaartjes en eten en drinken in Ahoy. ,,Maar ook het openbaar vervoer, horeca en hotels in de stad verdienen mee aan het festival,'' zegt Beerda.

Legendarisch festival
Dat bevestigt Karin van den Berg, algemeen directeur van het Hilton Hotel in Rotterdam. ,,North Sea Jazz is een legendarisch festival dat goed is voor de stad en dus ook voor hotels. Wij zijn een aantal dagen achtereen helemaal volgeboekt,'' zegt ze. ,,En dat geldt ook voor andere hotels, want wij hebben niet voldoende kamers voor alle artiesten en festivalmedewerkers.'' Mede dankzij het Havenbedrijf Rotterdam, dat zich opwierp als nieuwe sponsor, bleef het festival twee jaar geleden behouden voor de Maasstad. In 2017 loopt het sponsorcontract echter af.

Onderzoeker Beerda adviseert Rotterdam om de goudmijn te koesteren. ,,Je zou wel gek zijn als je het North Sea Jazz laat lopen. Niet alleen vanuit economisch oogpunt, maar het levert de stad ook veel publiciteit op.''