Volledig scherm
Kensington ontvangt de Popprijs, de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek, tijdens Noorderslag. De prijs bestaat uit een beeld van Theo Mackaay en een cheque ter waarde van 10.000 Euro. © ANP

Kensington wint Popprijs 2017 bij Noorderslag

De Popprijs over het jaar 2017 is gewonnen door rockband Kensington. De band kreeg de onderscheiding voor zijn grote live-reputatie.

Ze moesten er per privévliegtuig vanuit Rotterdam (de band speelde op Vrienden van Amstel in Ahoy) naar Groningen voor vliegen, maar Kensington was vanavond op tijd om dan eindelijk de Popprijs in ontvangst te nemen.

Dat Kensington de prijs dit jaar kreeg, was natuurlijk te laat voor de band die al zeker drie jaar de grootste van ons land is ,,Eindelijk? Dat zijn jouw woorden'', reageerde zanger Eloi Youssef op het podium. ,,Maar na tien jaar bij elkaar vinden we dit een perfecte timing.''

Dat was een hoffelijke reactie van de frontman van de band, die bijna eigenhandig de rockmuziek in Nederland op de kaart houdt. De groep kreeg de prijs vooral voor zijn blinkende live-cv, waarop dit jaar vijf Ziggo Dome-shows en volgend jaar de Amsterdam Arena worden toegevoegd. Een voor Nederland ongeziene prestatie, die als voorbeeld dient van vele jonge Nederlandse rockbands.

Geen bierdouche

Volledig scherm
Kensington met leadzanger Eloi Youssef (zang, gitaar), Casper Starreveld (zang, gitaar), Jan Haker (bas) en Niles Vandenberg (drums) tijdens de eerste van vijf uitverkochte concerten in de Ziggo Dome. © ANP Kippa

De voorheen traditionele bierdouche bleef de winnaar voor het derde jaar op rij bespaard. Net als bij het optreden van rapper Boef werd de zaal vooraf ontruimd en daarna vakkundig drooggelegd.

Vorig jaar won deejay Martin Garrix. Het jaar daarvoor ging de onderscheiding naar hiphopcollectief New Wave, waarvan onder anderen Lil' Kleine en Ronnie Flex deel uit maakten.