Volledig scherm
Robert Plant en Jimmy Page (rechts) tijdens een optreden in 2001 © epa

'Led Zeppelin stal gitaarrif Stairway to Heaven'

VideoDe legendarische Britse rockgroep Led Zeppelin wordt in de Verenigde Staten ervan verdacht plagiaat te hebben gepleegd bij hun beroemde nummer 'Stairway to Heaven'. Dat melden Amerikaanse media en de Britse openbare omroep BBC. Led Zeppelin en platenmaatschappij Warner Music reageren niet op de beschuldigingen.

Volledig scherm
Jimmy Page, leadgitarist van Led Zeppelin © getty

Een klacht voor schending van het auteursrecht, met een gebod dat de heruitgave van het album kan tegenhouden, zal ingediend worden in naam van Randy California, de in 1997 overleden gitarist van de Amerikaanse groep Spirit, aldus Bloomberg Businessweek.

Gezamenlijk optreden
Volgens Francis Alexander Malofiy, advocaat van de stichting in naam van de overleden artiest, is het beroemde gitaarstukje dat 'Stairway to Heaven' inzet, gekopieerd van het nummer 'Taurus' dat Randy California voor een gelijknamig album schreef. Dat album kwam uit in 1968. De twee groepen traden samen op in de Verenigde Staten in 1969, en dus kon de ene groep het lied van de andere beluisteren, aldus een ex-lid van Spirit, Mark Andes.

Page als auteur
Led Zeppelin-gitarist Jimmy Page wordt beschouwd als de auteur van 'Stairway to Heaven', waar hij aan begon in 1970 in de eenzaamheid van een hut in Wales. Volgens Bloomberg Businessweek had het nummer, dat uitkwam op het album 'Led Zeppelin IV' in 1971, in 2008 al 562 miljoen dollar opgebracht. De Britse groep gaat luxe-versies uitbrengen van de klassieke albums. De eerste drie komen uit in juni.

  1. Nederlandse Eyelar schreef comeback-single Demi Lovato: ‘Volgend jaar zelf op de Grammy's’
    PREMIUM

    Nederland­se Eyelar schreef comeback-sin­gle Demi Lovato: ‘Volgend jaar zelf op de Grammy's’

    De comeback van de Amerikaanse hitzangeres Demi Lovato heeft een Nederlands tintje. De popster zong afgelopen weekend bij de Grammy’s haar nieuwe nummer Anyone, dat mede werd geschreven door de Veenendaalse Eyelar Mirzazadeh (25). Het lied staat inmiddels op één in de hitlijsten in de Verenigde Staten. ,,We schreven het al voordat ze die overdosis nam, dus we dachten: dat komt nooit meer uit.”