Volledig scherm
Corry Konings in 1970. © ANP

Marco Borsato raakt na 18 jaar Top 40-record kwijt

Het jaar 2012 is een jaar vol veranderingen voor de Top 40-hitlijst. Zo zal morgen Marco Borsato van de troon worden gestoten door de Braziliaanse zanger Gustavo Lima. Lima staat dan namelijk voor de 13de week op één met zijn zomerhitje 'Balada'. Borsato hield het oude record sinds 1994 vast met het lied 'De meeste dromen zijn bedrog', dat het twaalf weken op de eerste plek uithield.

Eerder dit jaar sneuvelde al een nog ouder record uit de Top 40: 'La danse de Zorba', van Trio Hellenique, werd na maar liefst 47 jaar als populairste hit aller tijden van de troon gestoten door Goyte's 'Somebody that I used to know'.  En ook een coryfee als Corry Konings bleek niet veilig. In mei werd het nummer 'Ik neem je mee' van Gers Pardoel de 'succesvolste Nederlandstalige song aller tijden', waarmee Corry's 'Huilen is voor jou te laat' van die plek verdreven werd. 'Huilen' stond daar al sinds 1970.

Consument
Aan de opzienbarende veranderingen liggen volgens de Top 40 een aantal oorzaken ten grondslag. Zo wordt er 'op een andere manier radio gemaakt en rukken de formats in de programmering op', stelt de stichting in een persbericht. Het samenstellen van de hitlijsten is bovendien gemoderniseerd door bijvoorbeeld het meetellen van downloads via internet.

Volgens Top 40-voorzitter Erik de Zwart is het vooral de macht van de consument die een steeds grotere stempel op de hitlijst drukt. 'Het begint er op te lijken dat door de komst van alle nieuwe mogelijkheden om muziek te luisteren, voorgeprogrammeerd of door mensen zelf samengesteld, het kaf steeds meer van het koren wordt gescheiden: echte grote hits die iedereen leuk vindt, worden veel langer gekoesterd door het grote publiek. Veel mensen denken dat door het grotere muzikale aanbod meer differentiatie optreedt, maar het tegenovergestelde is het geval. De hits worden steeds groter en de macht van de consument neemt toe', aldus De Zwart.

De Top 40 werd in 1965 geïntroduceerd door Radio Veronica en was in de jaren tachtig te zien op Veronica televisie. Tot halverwege de jaren 90 zond Radio 3 de lijst uit. Inmiddels is de lijst alweer zo'n 20 jaar bij Radio 538 te horen.