Volledig scherm
De MTV European Music Awards werden vorig jaar in de Ziggo Dome in Amsterdam uitgereikt © anp

MTV EMA zondagavond voor de 21ste keer uitgereikt

Voor de 21ste keer worden zondagavond artiesten van over de hele wereld door het Europese MTV-publiek in het zonnetje gezet. Het jaarlijkse prijzencircus rond de MTV EMA vindt deze keer plaats in de enorme concertzaal SSE Hydro in het Schotse Glasgow. In maar liefst 16 categorieën maken wereldsterren kans op een beeldje. Hiphop-fenomeen Nicki Minaj presenteert het festijn dat live wordt uitgezonden op de muziekzender.

Volledig scherm
Katy Perry met haar award voor beste vrouwelijke artiest van 2013 © anp

MTV-kijkers in heel Europa konden de afgelopen maanden stemmen op hun favoriete artiesten. Er zijn awards te verdelen voor onder meer beste nummer, beste video, beste man, beste vrouw, beste pop/rock/alternative/electronic/hiphop en live acts en beste nieuwkomer van het afgelopen jaar.

Katy Perry en Ariana Grande maken de meeste kans op een award. De zangeressen zijn beiden genomineerd in zes categorieën. Perry en Grande nemen het rechtstreeks tegen elkaar op in de strijd om de titels beste nummer, beste vrouw en beste artiest pop. Ze worden op de voet gevolgd door de Australische boyband 5 Seconds of Summer, die kans maakt op vijf EMA. De Australiërs zijn onder meer genomineerd voor beste nieuwkomer, beste artiest pop en beste wereldwijde act.

Nederlanders
De Nederlandse dj's Hardwell en Afrojack zijn allebei in de race voor twee beeldjes, de plaatjesdraaiers zijn genomineerd in de categorieën Best Electronic en Best World Stage Performance. Hardwell maakte ook kans op de award voor beste Nederlandse act, maar die kwam eerder al toe aan de Utrechtse rockband Kensington.

Ozzy Osbourne is ook al zeker van een prijs. Hij komt zondagavond in Glasgow de Global Icon-award ophalen. Optredens zijn er tijdens het prijzenspektakel van onder meer U2, Enrique Iglesias, Calvin Harris, Ariana Grande en Ed Sheeran.

Vorig jaar vond de Europese MTV-awardshow plaats in de Ziggo Dome in Amsterdam.