Volledig scherm
Archieffoto. © anp

Muse maakt op Pinkpop hoge verwachting meer dan waar

RecensieEen optreden onder druk werd het plotseling. Met het bericht dat de Foo Fighters zondag wellicht hun optreden op Pinkpop moeten afzeggen vanwege de podiumvalpartij van Dave Grohl, moest Muse zijn plek als headliner ineens dubbel waarmaken.

Volledig scherm
© anp

Rock

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Muse

Voor de liefhebbers van spierballenrock van stadionformaat kon het zomaar de eerste én laatste kans zijn tijdens deze 46e Pinkpop-editie. Muse moest dus presteren onder hoogspanning. En dat lukte de band, die van z'n concerten het liefst zo megalomaan mogelijke showstukken maakt.

Op de dag dat het zevende album van de groep op 1 binnenkwam in de Nederlandse albumlijst toonde de Britse groep zich een waardige afsluiter van een vrij tamme eerste Pinkpopdag. Met de classic rock van Faith No More en Guns n' Roses-gitarist Slash greep Pinkpop wel erg diep terug op vervlogen tijden, maar Muse bewees vervolgens hoe eigentijds spektakelrock nog steeds kan zijn.

Muzikaal en energiek
Natuurlijk: soms vraag je je af of Muse zonder oogverblindende lichtshow, bovenmaatse ballonnen of - in het verleden - bewegende pilaren ook een goed bandje is. Het antwoord kan niet anders dan ja zijn, gezien het indrukwekkende geluid dat het trio voortbrengt. Zanger Matthew Bellamy is eerder een verstrooide professor dan een macho frontman, maar hij is ongekend muzikaal én energiek.

Tel daarbij een steeds verder in diepte groeiend repertoire - ook de nummers van het nieuwe Drones kleuren met gemak bij bewezen hits als Uprising en Super Massive Black Hole - en je hebt een eredivisieband die de ongekende som geld die Pinkpop betaalde simpelweg waard bleek.