Nieuw album Blackfield met medewerking Suede-zanger

In eigen land is de Israelische muzikant Aviv Geffen een grootheid, die in de jury van The Voice mag plaatsnemen. Over de grens timmert hij gestaag aan de weg met Blackfield, zijn muzikale project met Steven Wilson van Porcupine Tree, waarvan het nieuwe album IV is verschenen. "Mijn muziek verdient het om wereldwijd gehoord te worden", zegt Geffen.

Na een productieve solo carriere in eigen land met negen albums, bracht Geffen in 2004 met Steven Wilson de eerste Blackfield plaat uit: I. Aanvankelijk werkten de twee gelijkwaardig aan Blackfield. Maar bij het derde album Welcome To My DNA uit 2011 trok Geffen de leiding naar zich toe, omdat Wilson zich wilde concentreren op andere projecten. Toch is de frontman van Porcupine Tree nog steeds betrokken bij het muzikale project.  

"Op de eerste twee albums had Steven de overhand, ook al waren het mijn nummers", legt Geffen uit. "Op Welcome To My DNA wilde ik laten zien dat ik de grootste rol binnen Blackfield had gekregen, vandaar de albumtitel."  

Op IV wordt weer dezelfde naamgeving als op de eerste twee albums I en II gehanteerd. "IV heeft weer alle traditionele kenmerken in zich. Steven's gitaar en zang en mijn piano, zang en instrumentatie. Steven heeft de plaat gemixed."  

Wilson zing slechts lead op 1 nummer op de plaat, en naast de stem van Geffen zijn ook die van Jonathan Donahue van Mercury Rev, Vincent Cavanagh van Anathema en Brett Anderson van Suede te horen.  

"Ze zingen allemaal een nummer", aldus Geffen. "Vooral Firefly met Brett Anderson is erg speciaal voor me. Ik reisde vroeger de hele wereld rond om Suede live te zien. Nu hebben we een heus Suede-stempel in ons Blackfield-paspoort staan!"

©FaceCulture