Volledig scherm
Zanger-gitarist Eloi Youssef van de band Kensington. © anp

Nieuwe 'intieme sound' Kensington smaakt naar meer

De Nederlandse rockformatie Kensington gaf vannacht een uniek 'huiskamerconcert': akoestisch, onder begeleiding van een strijkkwartet en bovendien in de monumentale Domtoren van Utrecht. Als het aan de band ligt, krijgt dit 'eenmalige' uitstapje snel een vervolg.

'Mag ik dat wel zeggen hier? Ach, wat maakt het uit: we treden gewoon op in de fucking Dom!' Zanger Eloi Youssef en de overige leden van Kensington wierpen even na middernacht tussen en soms tijdens het spelen door even een blik in de prachtige begin veertiende-eeuwse ruimte.

Hits als Streets en All for Nothing klonken de afgelopen periode veelvuldig in concertzalen en poppodia, maar nooit voor het immense glas-in-loodraam en onder de kroonluchter in de monumentale Michaëlskapel: de werkkamer van de toenmalige bisschop van Utrecht.

Thuiswedstrijd
Na tal van optredens door Nederland en over de grens, speelt Kensington eindelijk weer een thuiswedstrijd. Eerder deze week deed de rockband al het Utrechtse stadion Galgenwaard aan en morgen geven ze acte de présence in TivoliVredenburg in het kader van de 3FM Awards.

Maar het intieme concert in de Domtoren moet van dit 'weekje thuis' het meest unieke zijn geweest. Youssef na het zingen van het toepasselijke Home Again: 'Ik woon al 27 jaar in deze stad, maar dit is eigenlijk de eerste keer dat ik de Dom van binnen zie'. Geen onaardige vuurdoop.

Quote

Ik was voor het eerst in lange tijd weer écht zenuwach­tig. Hier speel je super gefocust, want elk foutje valt direct op.

Eloi Youssef

Het eenmalige kerkoptreden voor nog geen 50 man - bovendien voor het eerst samen met een strijkensemble - was de aftrap van de concertreeks Blackstage, een initiatief waarbij bekende artiesten worden uitgedaagd om een nieuw geluid te laten horen op een bijzondere plek in hun thuisstad. De organisatie maakt binnenkort bekend wie Kensington opvolgt.

,,We hebben amper een dag geoefend,'' vertelt bandlid Casper Starreveld na afloop. ,,Het was afwachten hoe de nummers gearrangeerd en uitgekleed zouden klinken. En in zo'n ruimte!'' Lachend: ,,Gelukkig houden we van veel galm. Maar dit smaakt absoluut naar meer.''

Ook Eloi Youssef is enthousiast. ,,Ik was voor het eerst in lange tijd weer écht zenuwachtig. We traden ook op in de Ziggo Dome waar je je nog kan verschuilen achter al dat geluid. Hier speel je super gefocust, want elk foutje valt direct op.''

Kensington akoestisch en met een strijkkwartet, moet die verrassende sound niet worden vastgelegd? Youssef: ,,Een cd-opname? Ik ben helemaal voor! Net als dat ik voor een complete tour langs alle grote kerken van Nederland ben.''

De vierkoppige band heeft een volgend experiment al in de agenda staan: later dit jaar geeft de formatie tweemaal een akoestisch concert in het Amsterdamse Bos.

Volg AD Show ook op Facebook en Twitter.