Volledig scherm
OG3NE plaatste deze foto op hun Facebook-pagina waarop te zien is dat moeder Isolde toch naar Kiev is gereisd om haar dochters Lisa, Amy en Shelley aan te moedigen. Vader Rick was al in de Oekraïense hoofdstad voor het Songfestival. © OG3NE / Facebook

OG3NE door het dolle: zieke moeder toch in Kiev

De dag van de finale van het Eurovisie Songfestival in het Oekraïense Kiev is aangebroken. En aan de vooravond kregen de drie zussen van OG3NE de verrassing van hun leven: hun ongeneeslijk zieke moeder Isolde (47) arriveerde vrijdagavond in Kiev om hen persoonlijk aan te moedigen. Amy, Shelley en Lisa waren door het dolle heen.

,,Vanavond kregen we de verrassing van ons leven!”, schreef de groep vrijdagnacht op Facebook, Instagram en Twitter bij een foto waarop Amy, Shelley en Lisa te zien zijn met hun moeder en vader Rick Vol (54).️ ,,Onze zieke mama is in Kiev! We kunnen niet geloven dat ze ons zaterdagavond gaat zien optreden, hier op het Eurovisie Songfestival! We're gonna stand in line!”

Vanavond staat OG3NE namens Nederland in de finale van het liedjesfestijn. De zusjes zijn, net als in de tweede halve finale, als zesde aan de beurt met hun liedje Lights and Shadows. Het nummer is een eerbetoon aan hun zieke moeder.

Rick Vol liet vorige week al een klein beetje doorschemeren  dat zijn echtgenote misschien zou komen. Tegen het AD zei hij: ,,Voor de tweede halve finale van komende donderdag komt Isolde zeker niet. Het is voor haar fysiek heel moeilijk om zo’n reis te maken. Er zal veel voor haar geregeld moeten worden.'' 

Ingrepen

Isolde Vol – die al jaren strijdt tegen een zeldzame vorm van botkanker met lastig te behandelen uitzaaiingen in haar hoofd – onderging de afgelopen jaren meerdere ingrepen. Zo werd ze twee keer geopereerd en twee maanden lang bestraald in Parijs. Rick Vol: ,,Aanvankelijk waren de vooruitzichten na de eerste behandelingen goed. Maar we wisten ook dat er risico’s waren. Van heftige ingrepen in een kwetsbaar en ingewikkeld gebied als je hoofd word je immers nooit beter. We zagen de toekomst aanvankelijk best positief in, maar na die behandelingen verliep het herstel tragischer dan verwacht. De eerst nog zoete prognose bleek een bittere pil. Zo is mijn vrouw verlamd geraakt, kan ze niet meer goed lopen en is het voor haar lastig om zelfstandig dingen te doen.’’

Vakjury

Donderdagavond wisten Lisa, Amy en Shelley met hun foutloze act na een spannende ontknoping de finale te bereiken. Gisteravond, tijdens een generale repetitie van de eindshow, zongen de drie minder krachtig dan anders. Zelfs was er een kleine hapering te horen bij het meerstemmige a capella-begin van Lights and Shadows. Maar de drie herstelden zich daarna razendsnel. Of ze op dat moment al wisten dat hun moeder zou komen is vooralsnog onduidelijk. De meiden werden kort voor de show gespot in een restaurant bij het Exhibition Center. Bij die gelegenheid zag ze er volgens aanwezige Nederlanders een beetje moe uit.

Nederland neemt het zaterdagavond op tegen 26 landen. Tijdens de eerste en de tweede halve finale gingen twintig landen door en de grote vijf, die het meest betalen waren net als gastland Oekraïne al verzekerd van een plek. Het gaat in dit geval om Italië, Duitsland, Spanje, Engeland en Frankrijk.

Volledig scherm
Lights and Shadows tijdens de generale repetitie. © EPA

De helft van de punten is vrijdagavond al bepaald tijdens de generale repetitie door de internationale vakjury's. De rest wordt zaterdagavond berekend aan de hand van de stemmen van de tv-kijkers. De kans dat Nederland met de winst naar huis gaat, is volgens de voorspellingen van de bookmakers niet zo groot. De strijd om de winst lijkt te gaan tussen Portugal en Italië.