Volledig scherm
UB40-zanger Ali Campbell. © EPA

(Oud) UB40-leden ruziën om bandnaam

Drie voormalige leden van de Engelse popreggaegroep UB40, onder wie originele zanger Ali Campbell, zijn van plan om weer samen een plaat te maken en op te treden onder de oude bandnaam. De rest van de groep, nu met Ali's broer Duncan Campbell als zanger, die nog altijd als UB40 werkt, is dat in het verkeerde keelgat geschoten.

 
Wij zijn gekwetst door deze wanhopige poging van onze voormalige mede-bandleden om de merknaam, business en nalatenschap van UB40 te kidnappen

Zij hebben juridische stappen ondernomen om te voorkomen dat de dissidenten de bandnaam gebruikten. 'Wat Ali, Mickey en Astro betreft ligt de zaak nu in handen van onze advocaten,' liet de groep gisteren weten on een verklaring op de officiële UB40 website.

Oorspronkelijke zanger Ali Campbell en klavierspeler Mickey Virtue verlieten UB40 in 2008, na onenigheid over het management en de bedrijfsvoering. De popgroep teerde op dat moment al jaren op oude successen en oude roem, waarmee echter nog veel geld kon worden verdiend. De groep ging verder met Ali's oudere broer Duncan - wiens stemgeluid zeer gelijkend is - als zanger.

Afgelopen najaar, luttele dagen voor aanvang van een tournee door Nederland, verliet echter ook trompettist en achtergrondzanger Terence 'Astro' Wilson plotseling de groep, omdat UB40 volgens hem stuurloos was geworden en maar wat doormodderde na het vertrek van Ali Campbell en Mickey Virtue. Het begin van 2013 verschenen album Getting Over the Storm, waarop countryklassiekers in een UB40-jasje werden gestoken, was voor Astro de druppel geweest die de emmer deed overlopen.

Afgelopen week werd bekend dat hij samen met Ali en Micky een 'nieuw UB40' zou beginnen. De rest van de nog immer onder die naam werkende groep reageert nu met een verklaring: 'Wij zijn gekwetst door deze wanhopige poging van onze voormalige mede-bandleden om de merknaam, business en nalatenschap van UB40 te kidnappen', laat de groep op de website weten. 'Als UB40 hebben wij de afgelopen 35 jaar onophoudelijk hard gewerkt en de wereld rond getoerd om onze albums te ondersteunen.'

Pathetisch
'Zoals onze fans weten, verliet Ali Campbell UB40 zes jaar geleden na onenigheid met het management en met het doel een solocarrière te beginnen. Sindsdien heeft Ali herhaaldelijk getracht zijn broers en voormalige medebandleden in diskrediet te brengen, zowel via de media als anderszins. Maar deze laatste poging om de UB40-fans in verwarring te brengen en te manipuleren is ronduit pathetisch. We zijn teleurgesteld dat hij het nodig vindt om zich zo te gedragen en evenzeer dat Astro zich bij hem heeft aangesloten.'

Behalve een bandvete betreft het hier ook een familietwist, omdat behalve zanger Duncan ook gitaar spelende broer Robin Campbell - naast Ali eveneens oprichter van de groep in 1978 - nog deel uitmaakt van het resterende UB40.

De band geldt als een commercieel extreem succesvol en heeft zo'n 70 miljoen - volgens sommige bronnen meer dan 100 miljoen - albums verkocht. De groep haalde maar liefst tweeëndertig keer de Nederlandse top-40, waarvan vijf keer de eerste plaats. De Britten spelen ook nog regelmatig in ons land. Eind april staan er weer concerten gepland in Kerkrade, Uden, Haarlem en Dordrecht. Dat betreft dan de groep met Duncan en Robin Campbell.