Volledig scherm
Chaka Khan op North Sea Jazz. Ze ontving voorafgaand aan haar optreden een Icon Award van Radio 6. © anp

Radio 6 eert Chaka Khan met Icon Award

Zangeres Chaka Khan heeft de Icon Award van NPO Radio 6 gewonnen. De soul- en funkdiva kreeg de oeuvreprijs zaterdag kort voor haar optreden op het festival North Sea Jazz in Ahoy.

De Icon Award gaat jaarlijks naar een band of artiest met een onderscheidende rol in en vernieuwende invloed op de soul- en jazzmuziek. De jury koos dit keer voor Chaka Khan, de artiestennaam van Yvette Marie Stevens. De 62-jarige zangeres heeft sinds haar doorbraak in de jaren zeventig tien Grammy Awards gewonnen en wereldwijd meer dan 70 miljoen platen verkocht.

Stem
Volgens juryvoorzitter Wilbert Mutsaers weet de veelzijdige Chaka Khan al meer dan veertig jaar te overtuigen met haar 'karakteristieke stemgeluid en enorme stembereik'. ,,Met klassiekers als Through The Fire, I'm Every Woman, I Feel For You, Tell Me Something Good en Ain't Nobody en talloze samenwerkingen in jazz, gospel, funk, R&B, disco en soul is zij één van de belangrijkste stemmen ooit."

Eerdere winnaars van de Icon Award zijn Nile Rodgers (2014), Marcus Miller (2013) en Maceo Parker (2012). De oeuvreprijs is onderdeel van de Soul & Jazz Awards 2015, die op donderdag 8 oktober worden uitgereikt. Luisteraars van NPO Radio 6 bepalen welke genomineerde soul- en jazzartiesten van eigen bodem een Soul & Jazz Award in hun prijzenkant mogen zetten.