Sandy Dane
Volledig scherm
Sandy Dane © Jaap Kroon

Sandy Dane ontroert kille NDSM-werf met nieuw album

RECENSIEMet haar in september uitgekomen album 'Promise not to cry' sluit Sandy Dane een moeilijke periode in haar leven af. Afgelopen zondag presenteerde de 28-jarige singer-songwriter het album op de NDSM-werf in Amsterdam.

Sandy Dane

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Promise not to cry

Dane, die eerder succesvolle singles als 'Peace, Love and Ice Cream', 'Beautiful and Ugly' en 'Down to the Battlefield' de wereld in schoot, wil met Promise not to cry het minder vrolijke meisje uithangen en laten zien dat ze best een pittige tijd achter de rug heeft. In 2008 tekende de zangeres een contract bij Sony Music Entertainments en begon haar carrière te rollen.

Knus
De zaal is gevuld met kaarsjes en kussens om de sfeer wat op te vijzelen. Dat is nog best een klus in een loods die aanvoelt als een koopjeshal. De albumpresentatie opent met het catchy 'Can I hold your hand' onder begeleiding van een drummend kwastje en jazzy gitaar. Het klinkt zeker lekker en het is een wat ander geluid dan wat ik van haar gewend ben, dat is verrassend. 

Terugblik
Ze vervolgt de avond met Peace, Love and Ice Cream, een nummer van een vroeger album en het verbaast mij dat ze deze speelt, omdat dit nummer juist uit de 'vrolijke Sandy' tijd komt. Toen ik haar anderhalf jaar geleden zag optreden, misten de songs soms wat kracht. Prima backing vocals zorgen zondag voor de nodige power.

V.L.N.R: Alex (ondersteunend gitaar), Onno (vaste gitarist), Niels (drum), Sandy Dane midden, Lara en Joey(backingvocals).
Volledig scherm
V.L.N.R: Alex (ondersteunend gitaar), Onno (vaste gitarist), Niels (drum), Sandy Dane midden, Lara en Joey(backingvocals). © Jaap Kroon

Covers
De band pakt funky uit met 'let the rain fall' onder begeleiding van een mooi meerstemmig sausje. Het wordt gevaarlijk wanneer ze hierna aankondigt 'You're always on my mind' van Elvis Presley te coveren op verzoek van een fan. Zulke hits zijn natuurlijk moeilijk te overtreffen of te evenaren. Ze gaf er echter een verrassende vibe aan. 

Achter de schermen
Om het album op te nemen, was geld nodig, aldus Dane. Ze vroeg haar fans alvast het album vooraf al te bestellen, opdat de opnames konden beginnen. En dat deden haar trouwe aanhangers. De cd werd opgenomen, maar ze was nog niet helemaal tevreden met het eindresultaat. ,,Ik kwam thuis na de opnames en dacht, dit is het niet en had geen idee hoe dit op te lossen. Plots was daar producer-muzikant Gabriël die mij uit de brand kon helpen,'' aldus Dane over de man die haar uiteindelijk hielp het album nogmaals op te nemen, maar dan goed. 

Liefdesverdriet, mislukte albumopname, niet altijd weten wat je wilt, het viel Dane allemaal zwaar. De timide muzikant schreef vervolgens 'Not today' en verstopte zich naar eigen zeggen onder haar kussen terwijl de wereld maar bleef ronddraaien. De essentie van het album. Het vrolijke meisje van weleer is niet altijd zo vrolijk meer. Plots wordt de viool opgepakt, die zich al een tijdje in de hoek als een schilderij uitnodigend liet aankondigen. Een erg mooie toevoeging, en het geeft de nummers van Dane tranen.

Fluisterliedjes
Teveel drama kan je een beetje weemoedig maken. Gelukkig wordt dat doorbroken door het nummer 'Come back to me'. Dit pittige nummer met lekkere drumaanzet bouwt naar het einde van het concert toe op. Dane werpt een snelle blik naar de gitarist. Die snapt meteen wat de bedoeling is. De andere bandleden nemen afstand en de afsluiter van de avond, 'Goodnight',  is voor Sandy en gitarist Onno. Samen, met hun fraaie, dromerige melodieën,  wiegen de twee een van enthousiasme overlopende volle zaal in slaap.