Volledig scherm
Bezoekers van Parkpop genoten vorig jaar van een zonnige editie. © ANP

The Crookes trappen zondag af op Parkpop

Het Haagse Zuiderpark is zondag het toneel van alweer de 31ste editie van Parkpop, het grootste gratis openluchtfestival in Nederland. Evenementenorganisator Ducos verwacht dit jaar ongeveer evenveel bezoekers als vorig jaar: 250.000 waren er toen.

Volledig scherm
The Crookes: George Waite, Russell Bates, Daniel Hopewell en Alex Saunders. © thecrookes.co.uk

De Britse indieband The Crookes verzorgt om 13.00 uur de aftrap, op podium 1. De Britse jazz- en popartiest Jamie Cullum sluit het festival 's avonds om 20.30 uur af op podium 2. Parkpop moet het dit jaar met een podium minder doen vanwege de financieel moeilijke tijden. Maar het aanbod blijft hetzelfde: het programma van het derde podium is verdeeld over de andere twee, legde een woordvoerder van de organisatie uit.

Ook Nederlandse artiesten
Naast The Crookes en Jamie Cullum doen ook de Haagse band Di-Rect, het Londense pop/rockduo Graffiti6, de Hoornse singer/songwriter Tim Knol en de Nijmeegse poprockband Go Back To The Zoo het Zuiderpark aan.

De Haagse rapper Vinny was begin juni de winnaar van The Road to Parkpop, waarmee hij de laatste vrije podiumplaats veroverde. De presentatie is in handen van nachtburgemeester René Bom van de hofstad.

Geen Snoop Dogg
Vorig jaar besloot burgemeester Jozias van Aartsen een optreden van rapper Snoop Dogg op Parkpop te verbieden. De autoriteiten kregen signalen binnen dat rivaliserende groepen uit Den Haag en andere steden het optreden zouden aangrijpen om met elkaar op de vuist te gaan.

Vervanger Beenie Man, een Jamaicaanse reggae-artiest, werd vervolgens door de organisatie zelf van het programma gehaald vanwege zijn homofobe teksten. Het festival verliep uiteindelijk zeer ontspannen.

Hoge veiligheidseisen
De organisatie en de Haagse autoriteiten verwachten voor dit jaar ook geen gekke toestanden. Wel stelt een gratis toegankelijk festival hogere eisen aan de veiligheid dan een feest met een hek eromheen, zei de woordvoerder van Van Aartsen. 'Maar Ducos is een sterke organisator met veel ervaring, en alle andere 30 edities van het festival zijn ook prima verlopen.'

De organisatie raadt bezoekers aan met het openbaar vervoer te komen. Vanaf Den Haag Centraal rijden pendeltrams, vanaf Den Haag Holland Spoor pendelbussen. Sinds 13 juni is via de website van de NS het zogeheten Parkpop-retour verkrijgbaar, een combiticket voor de trein en bus of tram.

  1. Sophie is pas 20 maar gaat als dj de hele wereld over: ‘Het is echt zwaar soms’
    PREMIUM

    Sophie is pas 20 maar gaat als dj de hele wereld over: ‘Het is echt zwaar soms’

    Ze leeft het leven van haar dromen. Als internationaal succesvol dj Sophie Francis - of ‘gewoon Sophie uit Rooi’ (Sint-Oedenrode in Brabant) voor vrienden. Op haar 15de werd ze al ontdekt, nu is ze 20 en honderden optredens over de hele wereld verder. Op sociale media laat ze niet alleen de vrijheid, blijheid zien, maar is ze ook eerlijk. ,,Ik heb een geweldig leven, maar het is ook echt zwaar soms.”